Cine nu reciclează separat şi gunoiul vegetal va fi amendat. Asta prevede legea compostului intrată în vigoare din acest an, notează stirileprotv.ro.

Practic, toate resturile vegetale, crengi, frunze, coji de fructe sau de legume – trebuie aruncate separat sau chiar reciclate, în propria gospodărie. Amenzile pot ajunge la 800 de lei pentru persoane fizice şi la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Reciclarea deşeurilor vegetale a început să se extindă şi la oraşe, nu doar în sate, unde, pe de altă parte, se mai întâmplă și acum ca frunzele, crengile şi chiar miriştile să fie aprinse în plin câmp.

Din februarie, legea compostului este obligatorie pentru toată lumea.

Gospodarii şi fermierii vor trebui să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile. Vor putea face acest lucru respectând pașii din Legea Compostului – Legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, care a intrat în vigoare începând cu data de 20 februarie 2021.

Conform acestei legi, arderea frunzelor şi/sau a resturilor vegetale în gospodării este interzisă, devenind contravenție. Cei care vor încălca legea vor achita amenzi între 400 şi 800 lei (persoanele fizice), respectiv între 10.000 şi 20.000 lei (persoanele juridice). Aceste amenzi sunt aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu.

Garda Națională de Mediu, prin comisariatele județene de mediu – controlează activitatea producătorilor de compost/digestat și ia măsuri de sancționare pentru nerespectarea dispozițiilor prezentei legi.

Pentru evitarea amenzilor, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, trebuie să respecte legea, mai exact, să colecteze selectiv frunzele şi resturile vegetale, aşa cum este menționat în Legea Compostului.

Datele statistice arată că doar 20% din totalul deșeurilor produse de populație ar trebui să ajungă la gropile de gunoi, diferența de 80% constând în proporții egale, în deșeuri reciclabile uscate – plastic, hârtie, sticlă, carton, metal – și în deșeuri biodegradabile, România fiind o campioană a risipei alimentare cu 24% hrană gătită ajunsă la gunoi, 24% fructe, 21% legume și 20% pâine.

La finalul lui 2023, România trebuie să îşi atingă ţinta de reciclare de deşeuri, capitol la care ţara noastră este codaşă. (foto: imagine ilustrativă)