Situația epidemiologică actualizată la nivel național reflectă o evoluție a Pestei Porcine Africane (PPA) în 316 localități din 25 de județe, cu un număr de 1.108 de focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații de tip A). La nivel local în Moldova, boala evoluează în vecinătatea județului Bacău, respectiv în Vaslui, Vrancea, precum și în Galați, Iași și Botoșani, informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.

Dat fiind contextul epidemiologic actual, DSVSA Bacău aplică în permanență măsuri de profilaxie specifică pentru a preveni reapariția bolii pe teritoriul județului.

“În această perioadă, inspectorii sanitari veterinari intensifică verificările în teritoriu fiind vizate: controale oficiale privind respectarea măsurilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitară veterinară în vigoare, în exploatațiile comerciale de suine și cele de tip A, controale oficiale privind interzicerea creșterea suinelor în stâni, cantoane silvice, clădiri dezafectate ale fostelor CAP-uri, IAS-uri, etc. , în baza datelor colectate de la Circumscripțiile sanitare veterinare de asistență, Primării, Direcția Silvică Bacău, Direcția Agricolă Județeană Bacău, pe teritoriul arondat precum și controale în trafic privind prevenirea introducerii virusului Pestei Porcine Africane pe teritoriul județului Bacău, prin transporturi de porci vii sau produse provenite de la aceștia”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău, dr. Florin Claudiu Baltă.

Mai multe focare de pestă porcină africană au fost confirmate, în prima parte a anului, în județul Bacău, în localitățile Onești, Oituz și Holt. (foto: arhivă)