RAFO Onești este aproape de faliment. Pe 12 septembrie, la Tribunalul Bacău va avea loc un nou termen în dosarul privind falimentul rafinăriei oneștene, iar din sursele UNU PE TROTUȘ se pare că șansele ca judecătorul să dea un alt verdict sunt minime.

Sursele UNU PE TROTUȘ spun că două sunt motivele pentru care judecătorului i-ar fi aproape imposibil să acorde un nou termen în dosarul privind falimentul RAFO: faptul că Planul de Reorganizare propus de către CITR Filiala București în calitate de administrator judiciar al societății debitoare RAFO nu ar fi fost respectat și ar fi depășit deja și termenul acordat de instanță, plus că niciun investitor nu și-a arătat, concret, interesul față de cumpărarea rafinăriei de la Onești, în toată această perioadă.

Mai mult decât atât, nici administratorul judiciar al RAFO Onești nu a mai scos rafinăria la vânzare, pe site-ul oficial al CITR Filiala București nefiind publicată nicio dată privind organizarea unei licitații de vânzare a RAFO.

În altă ordine de idei, cei circa 80 de angajați pe care îi are în prezent RAFO Onești sunt neplătiți de mai bine de 2 luni, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să-și ia tălpășița. Este și cazul unui director cu peste 20 de ani de vechime în cadrul rafinăriei, unii dintre ultimii specialiști rămași pe metereze.

Ziua de joi, 12 septembrie, va fi decisivă nu neapărat în privința viitorului RAFO – care ar putea fi cumpărată foarte ușor de un investitor interesat chiar și după declararea falimentului – cât pentru toate entitățile (persoane juridice și fizice) înscrise la masa credală.

Dacă RAFO ar fi declarată falimentară, foștii salariați, ca de altfel toate entitățile înscrise la masa credală, vor primi o parte mult mai mică din debitele pe care combinatul oneștean le are față de ei.

Nu trebuie totuși exclusă nici varianta ca judecătorul să acorde un nou termen în dosarul falimentului RAFO, prelungind astfel agonia.