Primul caz de infecție cu virusului West Nile a fost confirmat la un pacient în vârstă de 75 de ani, din municipiul Bacău.

Acesta este primul caz de West Nile din țară confirmat oficial.

La nivelul județului Bacău au mai fost două suspiciuni de infecție cu West Nile, ambele în luna iunie, care nu s-au conformat, scrie desteptarea.ro.

 „Acesta a fost izolat la Spitalul Județean de Urgență Bacău – Secția Boli Infecțioase Adulți în data de 14.07.2018 și a fost externat în data de 30.07.2018, ameliorat. Având în vedere contextul epidemiologic existent în Europa, instituția noastră a transmis adrese către toate cabinetele de medicină de familie, unitățile de primiri urgențe, Secțiile de Neurologie și Secțiile de Boli Infecțioase, în vederea monitorizării atente a tuturor persoanelor cu vârsta peste 15 ani, care prezintă simptome specifice”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău, pentru desteptarea.ro.

West Nile este un tip de virus răspândit de ţânţari. De multe ori, oamenii trăiesc cu infecţia, dar nu ştiu că o au. În cazuri rare, West Nile conduce la o boală severă care afectează creierul sau măduva spinării. Cei afectaţi pot avea convulsii sau pierderi de memorie. Persoanele de peste 50 de ani prezintă cel mai mare risc.

În general, 80 de persoane din 100, care au West Nile, nu au simptome. Acestea pot debuta în primele 15 zile din momentul în care au fost muşcate de ţânţar.

Simptomele uşoare pot include: febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.

Penntru prevenirea infestării cu West Nile se recomandă utilizarea unui spray care să vă poată proteja de insecte atunci când vă aflaţi în aer liber, la sfârşitul primăverii, vara, şi începutul toamnei, să purtaţi cămăşi şi pantaloni cu mânecă lungă, dacă ştiţi că veţi fi în zone cu ţânţari, să nu lăsaţi recipientele de apă deschise, iar dacă vă aflaţi într-o zonă unde ţânţarii îşi fac simţită prezenţa, staţi în casă în zori şi seara, când insectele sunt active.