85 de litri de produse de protecţie a plantelor cu termenul de valabilitate expirat au fost confiscaţi de polițiști în urma unui control la o societate comercială din Buhuşi.

La data de 8 mai a.c, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au desfășurat un control pe linia respectării prevederilor legale privind deţinerea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor la o societate comercială din Buhuşi.

În urma controlului efectuat, poliţiştii au identificat produse de protecţie a plantelor cu termenul de valabilitate expirat.

Cantitatea de 85 de litri de produse de protecţie a plantelor a fost indisponibilizată.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, conform O.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului. (Sursa: IPJ Bacău)

În România există mai multe norme foarte clare cu privire la utilizarea, depozitarea și manipularea produselor de protecție a plantelor. Astfel, agricultorii sunt obligați să utilizeze numai produse de protecție a plantelor omologate de Comisia Națională a Produselor de Protecție a Plantelor, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT. Totodată, produsele de protecție a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care dețin autorizație pentru utilizarea acestor produse, emisă de Unitatea Fitosanitară din raza teritorială în care își desfășoară activitatea.