În condițiile în care ghenele din Onești sunt mai mereu pline-ochi, mizeria împrăștiindu-se tot mai des chiar și dincolo de gardurile țarcurilor de gunoi, (detalii AICI) și în urma numeroaselor sesizări ale cetățenilor, primarul Nicolae Gnatiuc a organizat o întâlnire cu reprezentanții Romprest, ai ADIS și ai asociațiilor de proprietari din oraș.

În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că de vină pentru situația existentă ar fi și o parte dintre agenții economici din oraș, care refuză să încheie contracte cu Romprest și depozitează gunoiul produs la ghenele asociațiilor de proprietari. Pe de altă parte, ghenele sunt mai tot timpul pline și ca urmare a faptului că Romprest a adoptat graficul de colectare inițial, și anume o dată la două zile.

“În urma numeroaselor sesizări sosite de la populaţie cu privire la modul de colectare a deşeurilor menajere în Oneşti, zilele trecute am organizat o întâlnire la care au participat reprezentanţi ai ADIS, Romprest şi ai asociaţiilor de proprietari din Oneşti. În urma acestei discuţii au fost identificate câteva din cauzele care au condus la această situaţie.
În primul rând, odată cu darea în folosinţă a staţiei de colectare, sortare şi compactare a deşeurilor de la Oneşti, Romprest a revenit la graficul de colectare conform caietului de sarcini, mai precis frecvenţa de ridicare a gunoiului menajer fiind de o dată la două zile, în timp ce deşeurile reciclabile se ridică de trei ori pe săptămână.
În al doilea rând, mulţi din agenţii economici nu încheie contracte de colectare pe cantitatea reală de deşeuri generate, surplusul depozitându-l la tomberoanele asociaţiilor de locatari. De asemenea, unii locatari depozitează la aceleaşi tomberoane deşeurile rezultate în urma modernizării locuinţelor personale.
O altă posibilă cauza este dată de supraaglomerarea oraşului pe timpul verii, atunci când vin acasă “stranierii”, iar gradul de generare a deşeurilor creşte cu peste 25%.
În cadrul acestei ședințe de lucru s-a discutat şi despre soluţii, cea mai viabilă fiind creşterea gradului de conştientizare a populaţiei de a colecta selectiv, de a nu mai încărca tomberoanele pentru deşeuri menajere cu deşeurile reciclabile ce trebuiesc depuse la clopotele special amenajate în acest scop!
Vă reamintesc că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate a luat fiinţă în anul 2009, în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de salubrizare pe raza de competență a unităţilor administrativ-teritoriale membre. Contractul între ADIS şi Romprest a fost semnat în anul 2015, la Oneşti Romprest începând activitatea din 11.01.2016”,
se arată într-o postare pe Facebook a primarului Nicolae Gnatiuc. (sursa foto: www.facebook.com/PrimarOnesti)