Au intrat în vigoare noile prevederi ale legii privind apărarea împotriva incendiilor, care impun afișarea panourilor de înștiințare asupra clădirilor și spațiilor publice din categoria comerț, cultură și turism care nu dețin autorizație de securitate de incendiu.

Potrivit legii, beneficiarii construcții publice care fac parte din categoriile menționate au obligația să realizeze și să amplaseze în dreptul intrărilor panouri de înștiințare, tipărite cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb, având conținutul: «Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu.» (vezi facsimil).

Intră sub incidența acestor prevederi clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de comerț-baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine și hipermagazine; clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de cultură-teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului; clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de turism-hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente și camere de închiriat în regim hotelier. 

Nerespectarea obligației de marcare a acestor spații prin realizarea și amplasarea panourilor de înștiințare atrage după sine sancționarea contravențională cu amendă în cuantum de până la 5.000 lei.

Construcțiile publice care vor trebui să afișeze panourile de înștiințare fac parte din cele care reunesc un număr mare de utilizatori și pentru care sunt necesare măsuri sporite de siguranță pentru prevenirea incendiilor.

Deocamdată, în Onești nu au apărut pe nicăieri aceste panouri de avertizare cerute de ISU, dar poate vor fi montate în zilele care vin.