Pe faleza râului Cașin, unde a funcționat până acum un an și trei luni Bazarul din Onești, va fi amenajat o grădină publică. Autoritățile oneștene au luat această decizie după ce Administraţia Naţională „Apele Române” – Sistemul de Gospodărire a Apelor Bacău a dat un răspuns nefavorabil solicitării cu privire la avizarea unui Plan de Urbanism Zonal (PUZ) aferent zonei studiate, care să permită refacerea Bazarului pe fostul amplasament.

Având în vedere starea dezolantă a amplasamentului ca urmare a desființării fostului Bazar, ce imprimă zonei un caracter de periferie specific terenurilor abandonate, improprii pentru o zonă centrală a Municipiului Onești, arhitectul-sef consideră că se impune regenerarea urbanistică a zonei. Aceasta va fi amenajată conform temei de proiectare, urmând să cuprindă alei, bănci, spații verzi, groapă de nisip, etc.”, se arată într-o informare a Primăriei Onești.

Arhitectul-șef al Primăriei Onești, Răzvan Dan Lixandru, a întocmit deja și o schiță a viitorului parc de agrement (vezi facsimil 1 și 2), în care va predomina spațiul verde.

Un parc asemănător, doar că ceva mai mare, există în București, în cartierul Crângași (foto mare).

Lucrările de amenajare ale grădinii publice de pe faleza râului Cașin vor începe imediat ce vor fi obținute toate avizele necesare.

“Dacă va arăta ca în schițe, eu cred că va fi frumos. Nu am nimic cu oamenii din bazar, își câștigau și ei o până cum puteau săracii, dar acolo era țigănie mare, când mergeai pe marginea dealului aveai în față o imagine foarte urâtă, numai table peste tot. Numai să se facă parcul ăsta, că deja a trecut anul și nu s-a făcut nimic”, a comentat o doamnă pensionară.

Tot în scopul reamenajării zonei în care a funcționat fostul bazar, consilierii oneșteni au decis să nu mai prelungească contractul de concesiune pentru terenul ocupat de fostul bar Faleza, clădirea urmând a fi demolată, cel mai probabil.

Bazarul din Onești a fost închis din dispoziția ISU Bacău, în octombrie 2016, în urma unui incendiu care a cuprins mai multe tarabe din zona în care își desfășurau activitatea comercianții din Republica Moldova.

Deși inițial consilierii locali și reprezentanții autorităților publice, în frunte cu primarul Nicolae Gnatiuc, au căutat fel și fel de soluții – “personal, cred că avem obligația morală de a oferi acestor comercianți posibilitatea de a-și continua activitatea”, spunea consilierul Alina Herghelegiu, președintele ședinței în care s-a decis închiderea bazarului, răspunsul nefavorabil primit de la Administrația Națională “Apele Române” – Sistemul de Gospodărire a Apelor Bacău a închis orice discuție pe marginea acestui subiect.

Bazarul Onești a ars în seara de 17 septembrie 2016, iar după închiderea acestuia comercianții s-au răspândit care-ncotro. Unii își desfășoară activitatea pe platoul din spatele pieței agroalimentare, în corturi, alții și-au închiriat module în complexul comercial situate vizavi față de fostul sediu Onedil, iar o parte mai restrânsă și-a luat cu chirie spații comerciale în diverse zone din oraș.