Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești oferă, începând din luna februarie a acestui an, posibilitatea accesării online a bazei sale de date.

Solicitată în special de tinerii utilizatori, dar şi de restul comunităţii oneştene familiarizate cu noile tehnologii ale informaţiei, această oportunitate, datorată noului program integrat de bibliotecă – TINREAD – achiziţionat la sfârşitul anului trecut, face posibilă consultarea catalogului electronic al bibliotecii din afara sediului, în orice moment. “Odată cu introducerea acestui software de ultimă generaţie, orice utilizator din orice colţ al lumii are acum acces la baza de date a acestei biblioteci municipale. De sistemul TinREAD beneficiază circa 60 de biblioteci din România, dintre care 25 sunt biblioteci universitare”, a declarat Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii “Radu Rosetti”.

Catalogul electronic al Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, a cărui construcţie a început în anul 2006, într-o variantă mult mai puţin performantă a programului, conţine, în acest moment, peste 80.000 de înregistrări: carte, periodice, articole din periodice, materiale audio-video. Ele reprezintă mai bine de jumătate din unităţile bibliografice deţinute şi toate înregistrările apărute după anul 2007. Cititorii vor putea afla dacă biblioteca are cărţi cu un anumit titlu sau subiect, dacă ele sunt disponibile pentru împrumut sau pentru rezervări. De asemenea, vor putea rezerva de acasă, din contul lor de utilizator, titlurile dorite.

Una dintre noutăţile programului este aceea că vor putea fi consultate online, full text, informaţii de interes comunitar, cum ar fi Hotărâri ale Consiliului Local sau articole de presă definitorii pentru istoria şi cultura locală, după ce acestea vor fi introduse în baza de date de către bibliotecari.

Programul va face posibil împrumutul electronic al cărţilor, va putea avertiza prin e-mail utilizatorii care au uitat să returneze volumele împrumutate şi va asista bibliotecarul în munca sa legată de procedurile specific biblioteconomice.

“Suntem siguri că această investiţie, prin care ordonatorul principal de credite, Primăria Oneşti, dar și Consiliul Local înţeleg să susţină comunitatea oneşteană, va duce serviciile de bibliotecă la un alt nivel, asigurând satisfacţia crescută a utilizatorilor”, a mai precizat Tenie.