Prezența virusului pestei porcine africane la porc domestic, într-o gospodărie din localitatea Pâncești, comuna Sascut, a determinat autoritățile să ia o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.

Astfel, potrivit DSVSA Bacău, au fost instituite două zone pentru focarul de boală din localitatea Pâncești, de protecție și de supraveghere.

Zona de protecție acționează pe o rază de 3 km în jurul exploatației infectate, în următoarele localități aparținând UAT Sascut: Pâncești, Sascut Nou, Schineni, Sascut.

Zona de supraveghere este mult mai întinsă (cuprinde o rază de 10 km în jurul exploatației afectate) și cuprinde următoarele localități: Cornățel, Urechești, Boiștea de Jos, Coțofănești, Boiștea, Căiuți, Berset, Conțești, Valea Nacului, Orbeni, Scurta, Cucova, Valea Seacă, Corbasca, Forfaza, Marvila, Rogoaza, Scărișoara, Cornii de Jos, Cornii de Sus, Drăgești, Giurgeni, Gherdana Tătărăști, Ungureni.

2 porci au murit din cauza virusului pestei porcine și 35 de porci au fost uciși preventiv, după confirmarea bolii în localitatea Pâncești.