Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional cresc sacrificările de porci pentru consum familial în gospodăriile țărănești, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău și medicii veterinari de liberă practică anunță că vor face eforturi susținute pentru ridicarea măsurilor de restricție pentru focarele active de Pestă Porcină Africană la porc domestic din comuna Răcăciuni și din localitatea Teiuș – comuna Parava.

Astfel, DSVSA va acționa, în următoarea perioadă, în teritoriu cu 23 de echipe formate din personal sanitar veterinar cu competențe în prelevarea probelor de sânge în cadrul unui program intensiv de testări prin care să poată fi exclusă prezența pestei porcine africane în exploatațiile din zonele de protecție și de supraveghere existente.

Mobilizarea medicilor veterinari băcăuani pentru stingerea focarelor de pestă porcină africană din gospodăriile populației și ridicarea restricțiilor le-ar putea permite crescătorilor din zonele afectate să livreze porcine ori să comercializeze carnea fără tratament termic.

Potrivit DSVSA Bacău, se va acționa în zonele de supraveghere (care cuprind 9 UAT-uri cu 27 de localități) și în zonele de protecție (care cuprind 2 UAT-uri cu 7 localități).

La aceste acțiuni sunt implicate și unitățile administrativ teritoriale din zonele de restricție.

Prelevarea de probe va începe luni, 7 decembrie. Numărul estimat de probe ce se vor preleva este de 4.178 în zona de supraveghere și 2.221 în zona de protecție, iar acțiunea de preconizează a se încheia în juru datei de 18 decembrie.

DSVSA Bacău solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având consecințele economice grave generate de apariția acestei boli”, a menționat purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău, Luminița Mihaela Ionescu.