Ediția numărul 66 a competiției Eurovision s-a încheiat cu scandal şi suspiciuni de fraudă. Şase ţări, printre care şi România, au fost eliminate din calculul notelor finale. Ba mai mult, punctajele au fost redirecţionate către alte state decât cele votate de juriile naţionale. Mai exact, noi am fi acordat 12 puncte Moldovei, dar au fost redirecţionate Ucrainei, notează observatornews.ro.

Eliminarea celor şase jurii a dat naştere speculaţiilor că victoria Ucrainei a fost politică. TVR reclamă că votul juriului României a fost modificat, cele 12 puncte acordate Moldovei fiind atribuite, în fapt, Ucrainei.

Mai mult, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele. Clasamentul din partea țării noasre a fost transmis, ullterior, de un reprezentant Eurovision aflat la Torino.

TVR a publicat imagini cu momentul în care prezentatoarea Eda Marcus se pregătea să intre în direct, dar nu i s-a mai permis. „What? What? Deci nu cred”, a fost reacția jurnalistei de la Redacția Sport din Televiziune Română. Momentul poate fi urmărit la minutul 1:55.

Chiar în timpul finalei, EBU a transmis un comunicat prin care anunța că „au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări”, fără, însă, a le nominaliza. Și că, „împreună cu partenerul său de vot”, „a lucrat pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru Marea Finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări care au înregistrări similare de vot)”.

Vezi video AICI