Locuitorii orașului spaniol Sevilla sunt de ceva vreme terorizați de-a dreptul de clanurile de hoți de buzunare care au luat cu asalt capitala Andaluziei. Sunt membri ai unor clanuri foarte numeroase, cel puțin patru, originare în principal din localitățile Bacău, Roman și Iași, scrie “Diario de Sevilla”, citat de ziarulromanesc.es.

Aceste organizații familiale operează într-un mod itinerant. Când au jefuit un oraș timp de câteva săptămâni și au stârnit deja suspiciunile poliției, se deplasează într-o altă zonă a Spaniei. În Andaluzia, ei comit jafuri foarte des, nu numai în Sevilla. Acționează și în Ronda și în Córdoba. Bandele de hoți de buzunare au evoluat în modul de operare. La început, locuiau în hoteluri, dar au descoperit că sunt foarte controlate de Poliția Națională. Acum locuiesc în case care se închiriază pentru perioade lungi și chiar în apartamente turistice.

Deși proprietarii acestui tip de cazare sunt obligați să comunice înregistrarea clienților lor la Poliție, precum se face la hoteluri, în practică există numeroase apartamente ilegale care nu se conformează acestei proceduri. Deseori apartamentul este închiriat de un membru al clanului care nu are cazier sau cu o identitate falsă, iar apoi vin să locuiască zeci de rude. În acest fel, hoții de buzunare se instalează fără probleme. Aceștia acționează în principal în complexul monumental din Sevilla, în vecinătatea Catedralei și Alcázar, în Plaza de España și în vecinătatea Plaza de Toros.

Sunt specialiști în furturi de portofele sau telefoane mobile, operate fără ca victima să observe. Aceasta înseamnă că multe dintre aceste furturi nu sunt denunțate. Dacă suma pierdută nu este mare, turistul alege să-și continue vacanța și să nu petreacă o dimineață la secția de poliție. În alte ocazii, turiștii cred că și-au pierdut singuri portofelul sau telefonul, astfel încât nu merg să denunțe faptele. Sau, dacă decid să facă acest pas, poliția procesează faptele ca o simplă pierdere, astfel încât plângerea să nu conteze în statisticile de securitate.

Poliția a dat publicității un film cu două furturi de buzunar, comise în două magazine din centrul orașului Sevilla. Nu au fost denunțate. Poliția a avut cunoștință de ele deoarece titularii magazinelor le-au trimis. Agenții au identificat presupusul autor al ambelor furturi, o româncă, dar nu au putut să o aresteze pentru că nimeni nu a denunțat. (sursa video: Diario de Sevilla)

Articolul integral AICI