Românii cu salarii de peste 4.000 de lei ar putea plăti impozite mai mari, după ce s-a revenit cu ideea impozitării progresive a veniturilor. Măsura este criticată de specialişti, care propun alte soluţii pentru creşterea încasărilor la buget. Prima dintre ele – renunţarea la tratamentul fiscal preferenţial pentru angajaţii din IT sau construcţii, relatează observatornews.ro.

După 18 ani, românii cu salarii peste medie ar putea fi, din nou, suprataxaţi. PSD vrea să renunţe la cota unică, de 10%, în favoarea impozitului progresiv, de la 1 ianuarie 2023.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Ori intrăm într-o logică cum este toată lumea şi toate ţările dezvoltate, ori încercăm să ne minţim cu această cota unică, care nu mai este unică, de fapt.

Adrian Vasilescu, consilier BNR: Avem un deficit mare. Teoretic, soluţia este impozite mai mari.

Angajaţii vor plăti impozite diferite, în funcţie de nişte praguri stabilite în Codul Fiscal. Românii cu salarii mici, până în 2000 de lei, ar scăpa de taxare, iar cei care câştigă peste nivelul salariului mediu ar fi cei mai afectaţi.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA RomâniaCineva care va câştiga mai mult, nu numai că va plăti mai mult, dar şi cota aplicată va fi mai mare. O asemenea măsură, practic, dezavantajează clasa mijlocie, pe care România încearcă să o construiască.

Gabriel Biriş, consultant fiscal: Nu ştiu care ar fi scopul să revenim la impozitul progresiv, în condiţiile în care cota unică a adus cu 40% mai multe venituri.

Specialiştii recomandă eliminarea tuturor excepţiilor. Cu alte cuvinte, cei peste 100 de mii de angajaţi din industria IT, care acum nu plătesc impozit pe salarii ar urma să nu mai beneficieze de această măsură. La fel şi cei din construcţii, dar şi nou-propuşii salariaţi din agricultură. Efectul în sectorul IT ar fi devastator, spun cei din industrie.

Economiştii recomandă inclusiv reducerea plafonului de impozitare a profitului IMM-urilor, de la 1 milion, la 100.000 de euro.

Impozitarea progresivă, dar şi celelalte modificări fiscale ar trebui convenite în coaliţie în următoarele două săptămâni. Altfel, nu vor putea fi cuprinse în planul de buget pentru anul viitor. (foto: imagine ilustrativă)

Articolul integral AICI