Compania Electrocentrale Borzești, parte a grupului Renovatio, a primit acorduri de mediu pentru ambele componente ale proiectul modernizării și retehnologizării istoricei termocentrale Borzești, investiție estimată la un total de 210 milioane euro, notează profit.ro.

Astfel, firmei i-a fost emis un acord de mediu de către Agenția pentru Protecția Mediului Bacău pentru componenta “Modernizare prin înlocuirea echipamentelor de producere a energiei electrice de la grupul 8 și montarea unei celule de 220 kV pe linia electrică a grupului 8, pentru conectarea acestuia la Sistemul Energetic Național (SEN)”.

Potrivit documentului citat, investiția are ca țintă înlocuirea unei tehnologii poluante și mult depășite, cu consum excesiv de energie și cu impact semnificativ asupra mediului, cu tehnologii performate de ultimă generație, care prin soluțiile tehnice prezentate corespunde cerințelor și reglementărilor UE.

“Se impune repornirea Electrocentrale Borzești întrucât în zona Moldovei este un dezechilibru energetic în sistemul de furnizare a curentului electric, prin scoaterea din funcțiune a unităților de producere curent electric precum CET Bacău, CET Suceava și parțial CET Iași și având în vedere că se dorește interconectarea SEN din România cu SEN din Republica Moldova. Realizarea investiției contribuie de asemenea la obiectivele strategice naționale privind siguranța energetică, dezvoltarea durabilă și creșterea competitivității”, se arată în document.

În integralitatea sa, proiectul presupune retehnologizarea și modernizarea a două dintre grupurile vechii termocentrale istorice, 7 și 8, și transformarea acestora într-un sistem de generare energie electrică în ciclu combinat. Retehnologizarea grupului 7 de pe platforma CET Borzești primise anterior acord de mediu.

Grupul 7 va fi format din trei grupuri cu generatoare electrice antrenate de turbine cu gaze, cazane recuperatoare pentru producere de abur de medie presiune și două grupuri cu generatoare electrice antrenate de turbine cu abur, iar grupul 8 va fi format din 2 grupuri cu generatoare electrice antrenate de turbine pe gaze și cazane recuperatoare pentru producere de abur de medie presiune și un grup cu generatoare electrice antrenate de turbine cu abur, care necesită alimentarea cu gaze naturale.

Puterea electrică instalată totală a celor două grupuri va fi de 369 MW.

Costurile retehnologizării grupului 7 de la Borzești sunt estimate la 70 milioane euro, iar cele ale modernizării grupului 8 – la 140 milioane euro, în total 210 milioane euro.

Dezvoltatorul preconizează că grupul 7 retehnologizat va putea să înceapă să opereze pe 1 iulie anul acesta, iar grupul 8 modernizat – pe 1 iunie 2022. Este în pregătire și racordarea la sistemul național de transport al gazelor naturale.

Vechea termocentrală de la Borzești a fost vândută în 2019 de către fostul gigant de stat falimentar Termoelectrica către Electrocentrale Borzești (pe atunci Infinite Gas Development) contra unei sume de aproape 30 milioane lei, cu tot cu TVA. CET Borzești, dată în funcțiune la finalul anilor ’60, nu mai producea de ani buni.

Electrocentrale Borzești, deținută de grupul Renovatio, controlează direct și firma Borzești Power SRL, care are în plan construirea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 48,8 MW pe același amplasament al fostei CET Borzești. Valoarea investiției este estimată la 30 milioane euro, iar termenul de finalizare a acesteia este preconizat pentru 1 august 2021.

Cei de la Electrocentrale Borzești se gândesc să construiască în apropiere de Onești și un parc eolian, cu putere instalată de circa 50 MW, după cum UNU pe Trotuș a anunțat, în exclusivitate, AICI. (foto: imagine ilustrativă)