Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, atrage atenţia că rata de vaccinare în rândul copiilor de peste 12 ani este insuficientă şi că ne putem aştepta la o creştere a numărului de copii internaţi în spitale, “o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică”, notează observatornews.ro.

Valeriu Gheorghiţă spune că se remarcă o creştere a ratei de vaccinare în rândul copiilor cu vârste de peste 12 ani, rata de imunizare în rândul acestei categorii ajungând la aproape 15%. Medicul susţine că procentul este însă “insuficient” şi arată că numărul de infectări şi de internări în rândul copiilor va creşte.

“Avem aproximativ 200.000 de copii şi adolescenţi între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză (…).

Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri în rândul copiilor va creşte, numărul de cazuri de COVID-19. De asemenea, va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică, inclusiv în Statele Unite”, a precizat medicul.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că există “recomandarea foarte clară” ca tinerii cu boli cronice – obezitate, diabet, boli renale şi alte tipuri de afecţiuni – să se imunizeze prin vaccin.

El a subliniat importanţa vaccinării “în mod deosebit a adulţilor”, dar a insistat şi asupra importanţei respectării regulilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. (foto: imagine ilustrativă)