După eliminarea supraaccizei de 7 eurocenți/litru și reducerea TVA cu un procent (de la 20% la 19%)  prețul mediu al unui litru de benzină care se vinde în România a ajuns al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană, în timp ce prețul mediu al motorinei ne plasează pe locul șapte.

Portalul energy.eu, care monitorizează prețurile carburanților în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, informează că prețul mediu al unui litru de benzină din cel mai ieftin sortiment este în România de 1,086 euro (4,90 lei). Doar bulgarii (1,015 euro) și polonezii (1,032 euro) cumpără litrul de benzină mai ieftin decât românii.

În ceea ce privește prețul motorinei, România ocupă locul 7, prețul mediu actual fiind de 1,081 euro.

Românii cumpără benzina cu cifra octanică 95, în medie, la prețul de 4,90 lei, în vreme ce cel mai ieftin sortiment de motorină îi costă, în medie, 4,88 lei.

Dacă prețurile carburanților practicate, astăzi, în România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, salariile românilor se situează în aceeași parametri, fiind cele mai mici dintre cetățenii tuturor locuitorilor statelor membre ale UE. Astfel, dintre statele membre UE, doar bulgarii câștigă mai puțin decât românii, salariul minim în ambele cazuri situându-se sub 250 de euro/lună. La polul opus se situează luxemburghezii, al căror salariu minim se apropie de 2.000 de euro/lună, urmați de irlandezi, care nu câștigă mai puțin de 1.500 de euro/lună.