Mașinile parcate neregulamentar pe drumurile publice vor putea fi ridicate din nou, începând din a doua parte a lui ianuarie 2017, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial încă de anul trecut.

Șeful Poliției Municipiului Onești, comisarul-șef Lucian Nastasiu, a cerut ca prevederile actului normativ mai sus menționat să se aplice și la Onești, unde sunt foarte mulți șoferi indisciplinați, care își parchează mașinile pe unde apucă, îngreunând traficul rutier.

“Nu știu ce să zic, eu cred că cei de la Primărie ar trebui să vadă mai întâi ce locuri de parcare ar mai putea fi amenajate, pentru că astea care sunt acum este clar că sunt insuficiente. Dacă nu o să avem unde să parcăm – iar la orele de vârf acest lucru chiar este imposibil în anumite zone ale orașului – o să ne lăsăm mașinile unde se va putea, ca până acum, chiar dacă riscăm să ne fie ridicate și să fim amendați. Deci nu cred că reintroducerea serviciului de ridicare a mașinilor parcate ilegal este cea mai bună soluție pentru decongestionarea traficului, ne-a declarat un șofer amator.

În Onești, activitatea de ridicare a mașinilor parcate ilegal cu toate componentele acesteia a încetat în 2012, când a fost abrogată hotărârea de consiliu care stabilea regulamentul de organizare și de funcționare a acestei activități. La vremea respectivă, a fost un întreg scandal în oraș pe marginea acestui subiect, mulți oneșteni susținând că blocarea sau ridicarea autovehiculelor se face în mod abuziv de către firma care desfășura această activitate, în complicitate cu autoritățile locale. Consilierii PSD și PNL de la acel moment s-au opus tuturor inițiativelor de suspendare a acestei hotărâri, care avea să fie abrogată până la urmă în iulie 2012, imediat după ce în fruntea administrației publice locale a ajuns Laurențiu Neghină.

174 de lei plătea fiecare oneștean căruia îi era ridicată mașina parcată ilegal, către firma de ridicări auto

Pentru a nu se mai ajunge în situațiile ridicole din trecut, când mașinile erau ridicate cu tot cu oamenii aflați înăuntru (cazuri întâlnite în special în București), Executivul a adus reglementări clare cum se va putea lua această măsură.

Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează (…) pe durata a 24 de ore, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală. Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane”, se arată în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016.

Ridicările auto pe raza municipiului Onești ar putea să cadă în sarcina SC DPP SA.