În baza unui contract de furnizare gaz pe termen lung şi la un preţ predictibil, tot acest gaz venind direct din Rusia, foarte probabil de la Gazprom, două dintre fostele combinate chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae funcţionează deja cu motoarele turate la maximum, iar combinatul chimic de la Bacău ar urma să fie la rândul lui repornit, în decembrie, notează economica.net.

Viromet Victoria a fost pornit la începutul lunii iulie. Combinatul chimic de la Slobozia a fost repornit pe 27 iulie, iar din 5 septembrie merge la turaţie maximă. Din 15 octombrie, astăzi, începe producţia şi combinatul de la Turnu Măgurele, urmând ca într-o lună, maximum două să devină perfect funcţional şi combinatul de la Piatra Neamţ, iar la data de 1 decembrie să se redeschidă combinatul de la Bacău (n.r. – fost Sofert, Amurco), a declarat pentru economica.net, omul de afaceri Ioan Niculae. Al șaselea combinat este  preconizat să fie deschis la jumătatea anului viitor (Făgăraș).

Toate cele cinci combinate (urmând ca al şaselea, Făgăraş să fie pornit anul viitor) pot furniza circa 1,8 milioane de tone de uree solidă, 1,5 milioane tone/an de UAN (îngrăşăminte lichide-unul dintre cele mai căutate îngrăşăminte chimice la nivel mondial) şi/sau 1,2 milioane tone de azotat de amoniu şi 300.000 tone nitrocalcar (CAN) granulat pe an. Practic, cu acestă cantitate de îngrăşăminte chimice pe bază de azot (azotoase) s-ar asigura necesarul de îngrăşământ pentru toţi fermierii României, salvând de la deficitul de cont curent al ţării peste 950 milioane dolari, bani plătiţi acum pentru importul de îngrăşăminte chimice, mai scrie sursa citată.

Articolul integral AICI