Guvernul a alocat municipiului Onești, la rectificarea bugetară de ieri, suma de 9,35 milioane de lei (peste 2 milioane de euro), bani pe care administrația condusă de Nicolae Gnatiuc îi va utiliza, în cea mai mare parte, în investiții.

Edilul-șef al Oneștiului a anunțat că banii primiți de la Guvern vor fi direcționați către proiectele aflate în desfășurare, fie pe fonduri europene, fie prin programul PNDL și care prevăd o cofinanțare din partea municipalității, precum și în lucrări de reabilitare a unor străzi și trotuare din oraș.

Una dintre străzile care va fi reabilitată în această toamnă – din sursele noastre, lucrările ar putea să înceapă chiar de săptămâna viitoare, dacă timpul va permite – este strada Serelor (drumul către comuna Buciumi), care arată dezastruos. Strada Serelor nu a fost niciodată asfaltată în ultimii 29 de ani, în condițiile în care a devenit tot mai traficată de către oneșteni, care și-au construit sau și-au cumpărat locuințe în comuna Buciumi. Potrivit spuselor primarului Gnatiuc, este vorba de o lucrare amplă, urmând a fi folosite aproape 1.500 de tone de asfalt.

Totodată, cu banii primiți de la Guvern vor continua proiectele aflate în desfășurare, din sistemul educațional și medical și va fi reabilitată și o porțiune din drumul care duce către satul Caraclău.

“Ca urmare a rectificării bugetare aprobată în ședința de Guvern de luni, 14 octombrie 2019, Unității Administrativ Teritoriale Onești i-a fost alocată suma de 9,35 milioane de lei.
În această dimineață am convocat o ședință de lucru cu directori ai mai multor instituții din Onești (învățământ, sănătate, servicii publice), în urma căreia am stabilit ca această sumă să fie direcționată, cu prioritate, pentru asigurarea cofinanțărilor proiectelor europene aflate în desfășurare și la demararea unor noi investiții în infrastructura rutieră și pietonală și de utilități publice.
Proiecte pe fonduri europene
1. Reabilitare Școala Gimnazială „Ghiță Mocanu”;
2. Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Grădiniței Magnolia;
3. Dotare infrastructură ambulatoriu integrat în cadrul Spitalului Municipal. Printre echipamentele care se vor achiziţiona amintesc aparat RMN 1.5′ – radiologie, Mamograf, Instalaţie Radiologică digitală cu 2 detectori, Ecograf, Endoscop pentru EDS şi EDI, Aparat drenaj limfatic sau Aparat electroterapie.
4. Reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică – Spitalul Municipal
5. Soluții informatice integrate pentru simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației la nivelul Municipiului Onești
Proiecte finanțate prin PNDL 2
1. Reabilitare Grădinița nr. 14
2. Reabilitare pod pe DN11 km 129+831 peste râul Trotuș
Proiecte finanțate de Consiliul Județean Bacău
1. Reabilitare sediu Ambulanță Onești și reabilitare ateliere mecanic și electric din cadrul Spitalului Municipal Onești
Proiecte finanțate de Ministerul Sănătății
1. Modernizare – reconfigurare stația centrală de sterilizare și dotare echipamente specifice

În ceea ce privește infrastructura rutieră și pietonală, începând din această toamnă și continuând anul viitor, vom reabilita zona deteriorată a drumului către comuna Buciumi (aproximativ 7.500 mp, pentru care s-a estimat că se vor folosi 1.400 tone de asfalt), precum și o porţiune a drumului către localitatea Caraclău.

Proiectele investiționale legate de infrastructură pietonală prevăd reabilitarea trotuarelor de pe Calea Mărășești de la giratoriul de pe Calea Mărăşeşti nr. 1 până la giratoriul de la gară, pe ambele sensuri de mers.

Totodată, ne vom îndrepta atenţia asupra proiectului „Extindere reţea de gaze naturale în cartier Slobozia”, proiect de care vor putea beneficia peste 600 de familii ai zonei şi la care DELGAZ Grid este în faza de finalizare a studiului tehnico – economic (STE) cu privire la fezabilitatea finanţării realizării rețelei de gaze naturale în cartierul Slobozia.
De asemenea, și în acest an, în luna decembrie, vom premia  performanța tinerilor în educație și sport, valoarea totală a premiilor fiind de 150.000 de lei.

Preocuparea constantă a mandatului meu a fost și rămâne accesarea și implementarea proiectelor cu finanţare europeană sau guvernamentală, acestea reprezentând, pe lângă atragerea investitorilor în zona noastră, oportunitatea administrației publice locale de a îmbunătăți continuu calitatea vieţii cetățenilor orașului nostru”, se arată în comunicatul primarului Nicolae Gnatiuc, postat pe Facebook.