Un pensionar de 74 de ani din județul Vrancea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență după ce a luat 4.300 de lei de la un angajat al Apelor Române – punctul de lucru Onești, căruia i-a promis o promovare, pe filiera ALDE, scrie ziare.com.

După ce și-a dat seama că a fost „țepuit”, cumpărătorul de influență, angajat la Serviciul Gospodărire a Apelor Bacău – punctul de lucru Onești, a depus denunț.

Tribunalul Vrancea a pronunțat recent o primă sentință într-un dosar de trafic de influență în care a fost trimis în judecată un pensionar de 74 de ani din comuna vrânceană Cîmpuri. Bărbatul a fost trimis în judecată cu acuzația că, în perioada februarie 2017-mai 2018 a pretins și a primit de la B.B. (n.r. un angajat al Apelor Române) diferite sume de bani, în total 4.300 lei, lăsându-l pe acesta să creadă că are influență asupra unui funcționar public pe care îl va determina să îl angajeze pe postul de inspector la Inspecția Administrației Bazinale de Apă Siret.

Dosarul scoate la iveală că fapta de trafic de influență s-a petrecut în perioada în care la putere era ALDE, partid în care pensionarul spunea că are intrare pentru a rezolva angajarea denunțătorului pe postul de inspector.

Practic, denunțătorul lucra la Serviciul Gospodărirea Apelor Bacău, punctul de lucru Onești, dar își dorea o promovare pe un post de inspector. Ion Pogan s-a oferit să rezolve promovarea „asigurându-l că el cunoaște diverse persoane, pe linie politică, inclusiv directorul de la Apele Române, care îl pot ajuta în acest sens”. Promisiunile „l-au tentat pe martor”, care a fost de acord să plătească anumite sume de bani „influencerului”.

„Întrucât B.B. își dorea să ocupe o funcție de inspector la Inspecția Administrației Bazinale de Apă Siret, inculpatul i-a promis că, în baza relațiilor sale la nivel politic, va interveni pe lângă funcționari publici, respectiv directorul de la Apele Române, care să îl ajute să ocupe funcția de inspector pe care și-o dorea. B.B. s-a interesat de persoana inculpatului, la nivel politic, și a constatat că acesta este cunoscut în rândul membrilor partidului ALDE din Bacău, ceea ce i-a insuflat încredere că-l va ajuta”, arată dosarul de trafic de influență.

Tentativă eșuată de acces la șeful Apelor Române

Potrivit procurorilor, după ce a primit diverse sume de bani, pentru a-i câștiga încrederea denunțătorului, traficantul de influență l-a dus în primăvara anului 2018 pe angajatul Apelor Române din Onești la București, mergând la sediul central al Administrației Naționale Apele Române, unde s-a înscris în audiență la directorul general despre care a susținut că îl cunoaște.

„Nu a fost primit, astfel că cei doi au plecat, însă la sosirea la mașină martorul D.D. (n.r. persoana prin care angajatul de la Apele Române l-a cunoscut pe traficantul de influență) a precizat că B.B. (n.r. denunțătorul) era oarecum încrezător, spunându-i că se va rezolva, întrucât au intrat într-un birou, iar Pogan Ion i-a promis că va rezolva problema apelând la alte persoane, sens în care s-au deplasat la sediul central al partidului ALDE la București unde au fost înregistrați la secretariat, însă persoana pe care o căuta Pogan Ioan nu se afla acolo, astfel că au plecat”, au mai arătat procurorii în dosar.

Cum a justificat pensionarul primirea banilor

În proces, Ion Pogan a declarat că în vara anului 2018 a împrumutat de la denunțător diferite sume de bani „pentru rezolvarea unor probleme de sănătate ale soției, iar în schimbul sumelor împrumutate s-au înțeles să îi dea lemne de foc”, însă nu a mai apucat să îi dea lemnele de foc pentru că denunțătorul a fost plecat o perioadă în Germania, iar o altă perioadă a fost plecat inculpatul în Italia și Spania.

Bărbatul nu a recunoscut că a luat suma de 4.500 de lei pe care nu i-a restituit, dar a admis că are relații la nivel politic, dar „nu a apelat la aceștia niciodată pentru rezolvarea anumitor probleme și nici nu a vorbit cu alte persoane despre faptul că în virtutea acestor relații le poate ajuta”.

De asemenea, Pogan a mai declarat în instanță că nu a fost vreodată la sediul Apelor Române din București cu denunțătorul.

În urma procesului, Tribunalul Vrancea l-a condamnat pe bărbatul trimis în judecată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. „Declarațiile inculpatului sunt oscilante, fiind și contrazise în ceea ce privește deplasarea la București de declarațiile martorilor B.B. și D.D. Același lucru se reține și cu privire la faptul că i-a făcut martorului denunțător mai multe promisiuni de rezolvare a situației acestuia cu serviciul, pentru aceste demersuri inculpatul primind de la martor de mai multe ori sume de bani, suma totală rezultând din probe că este de 4.800 lei”, a arătat judecătorul care l-a condamnat pe bărbatul trimis în judecată.

Tribunalul Vrancea a mai arătat că „în cauză este irelevant dacă inculpatul avea sau nu cu adevărat influență pe lângă politicieni cunoscuți, ca posibili intermediari în acest trafic, și implicit pe lângă funcționari publici aflați la nivel înalt, legea sancționând ca trafic de influență inclusiv această modalitate de săvârșire prin inducere în eroare dacă aceasta poartă asupra unei posibile influențe asupra unor funcționari în legătură cu îndatoririle/actele lor de serviciu”.

La condamnarea cu suspendare a pensionarului din Vrancea, judecătorul a avut în vedere că „inculpatul nu are antecedente penale, este bine situat social, are un grad de instruire suficient de ridicat care, deși ar fi trebuit să elimine posibilitatea unei conduite ilicite, are și rolul de a asigura o înțelegere mai bună în viitor privind conduita care trebuie adoptată față de valorile sociale”.

„Deși inculpatul a avut o atitudine oscilantă pe parcursul procesului, acesta a recunoscut parțial fapta sub anumite aspecte, și având în vedere lipsa antecedentelor penale, precum și vârsta înaintată a acestuia de aproape 75 de ani, problemele de sănătate conform înscrisurilor de la dosar, instanța apreciază că scopul preventiv și reeducativ al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei pedepse constând în închisoare, pedeapsă ce va fi orientată la minimul special prevăzut de lege”, mai arată Tribunalul Vrancea în sentință, care poate fi atacată cu apel. (foto: imagine ilustrativă)