Anchetă a Inspectoratului Şcolar Cluj în cazul unei profesoare de limba engleză. Aceasta a fost reclamată că a folosit cuvântul „foot” când a predat elevilor de clasa a III-a lecția despre părțile corpului. Și pentru că „oo” se pronunță „u”, mama unui elev a reclamat-o că folosește cuvinte obscene, scrie observator.tv.

Profesoarei de engleză pur și simplu nu-i vine să creadă ce i se întâmplă!

“Sunt profesoară de limba engleza. Am avut lecția „Human body” la clasa a III a. Cuvântul „foot” (care se regăsește în carte) în limba engleză înseamnă „picior, laba piciorului”. Acest cuvânt se pronunță „fut”, doi de „o” în limba engleză se citesc „u”.

În ultima săptămână de școală din decembrie, a venit la școală mama unui elev să mă reclame pe motiv că folosesc cuvinte vulgare la oră. Doamna nici măcar nu a venit la mine, s-a dus direct la director.

Directorul neștiind despre ce e vorba, m-a chemat în cabinetul dânsului să discutăm problema. Vă jur că în primele 5 minute abia am reușit să articulez un „aaa” întrucât am nimerit sub artileria vocală a mamei. Inițial nu am știut despre ce e vorba apoi am înțeles că doamna era focalizată pe laba piciorului din engleză, adică pe „fut” (pronunție), „foot” (scriere).

Am încercat să îi explic doamnei că nu e un cuvânt vulgar, am venit chiar cu dicționarul, i-am arătat pronunția, semnele din paranteză, dar doamna era nu și nu! M-am enervat și am întrebat-o pe doamnă de unde știe copilul ei că acest cuvânt „fut” e vulgar și unde l-a auzit? Vreau să vă spun că această discuție a durat o oră, timp în care eu trebuia să fiu la altă oră ( s-a dus o colegă în locul meu la clasă, dar eu am pierdut o oră). Au venit sărbătorile și am crezut că doamna a înțeles și problema s-a rezolvat.

Săptămâna aceasta, am primit un telefon de la ISJ și deși i-am explicat doamnei inspector despre ce este vorba, luni trebuie să mă prezint acolo pentru a explica situația. Doamna a făcut reclamație și este hotărâtă să meargă mai departe să mă scoată din invățământ. Doamna este „potentă financiar” și manager al unei firme din oraș.

Directorul este speriat că din cauza mea va avea brigada în școală întrucât știe cu ce se ocupa doamna și ce influență are în „cercurile înalte”. Colegii mei se uită ciudat la mine și șușotesc pe la colțuri. Culmea e că au aflat și copiii. Imaginea mea este pătată. În 17 ani de învățământ nu mi s-a întâmplat așa ceva niciodată și nu am avut nicio reclamație.

De ce trebuie să trec prin acest stres întrucât nu sunt vinovată cu nimic? Dacă eu fac de supărare un avc (n.r. – atac vascular cerebral) până luni, cine îmi dă înapoi sănătatea?”, a relatat profesoara întreaga poveste, pe Facebook.

Valentin Cuibus, inspectorul școlar general din ISJ, a confirmat pentru Ziar de Cluj existența sesizării. „Într-adevăr există o sesizare formulată împotriva unei profesoare de limba engleză. Din păcate așa este birocrația. Trebuie să respectăm procedura și să facem verificări. Săptămânal primim sesizări similare. Nu există motive de îngrijorare. Sunt convins că se va lămuri situația.”, a declarat Valentin Cuibus.