Având în vedere implicaţiile deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale, asigurarea integrităţii fondului forestier a reprezentat permanent o prioritate de acțiune pentru Poliţia Română, care, prin structurile sale specializate, a desfășurat acțiuni pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

În urma a peste 1.000 de acţiuni și controale desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău în primele zece luni ale anului 2017, au fost confiscaţi peste 2.100 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 710.000 de lei (peste 150.000 de euro, cu aproximație), pentru care nu existau documente legale justificative.

Concret, în primele zece luni ale acestui an, polițiștii băcăuani au organizat 192 de acțiuni și au efectuat 1.106 controale, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

Pe lângă efective de poliţie din cadrul IPJ Bacău, la acțiuni au participat și specialişti ai structurilor silvice.

Au fost verificate 28 instalaţii de debitat, 78 de exploatări forestiere, 23 de depozite şi 4 ocoale silvice/structuri subordonate, precum şi 2.693 mijloace de transport material lemnos.

De asemenea, poliţiştii au fost confiscat 17 fierăstraie mecanice, 25 de căruțe și 9 autovehicule. În această perioadă, au fost aplicate 863 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 901.110 lei (aproximativ 200.000 de euro).

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău