Tribunalul Bacău a pronunțat, astăzi, falimentul RAFO Onești, societate în jurul căreia, de-a lungul anilor, după 1989, s-au învârtit tot felul de grupuri de interese puse pe căpătuială. RAFO Onești a avut o istorie extrem de zbuciumată în ultimii 29 de ani, eticheta “JAFO”, pe care i-a pus-o la un moment dat fostul președinte Băsescu, urmărind-o ani la rândul.
„RAFO Onești are o valoare simbolică pentru piața locală și regională a prelucrării ţiţeiului şi petrochimiei. Pentru români, este o companie cu valoare emoțională, pe care ne-o amintim cu toții cu nostalgie. Dincolo de aceasta, trebuie să fim realiști și să remarcăm faptul că RAFO este un proiect complex, de nișă, cu Return on Investment pe termen lung și cu implicații pe mai multe ramuri. Achiziția RAFO ar fi însemnat doar un prim pas pe un drum cu potențial, compania necesitând apoi și investiții susținute atât în modernizarea infrastructurii rafinăriei, dezvoltarea echipei de specialiști, precum și în ceea ce privește asigurarea unei materii prime de calitate. Toate aceste criterii ne indică faptul că este nevoie de un investitor de forță și calibru, agil într-o piață incertă, un jucător cel mai probabil la nivel internațional”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, administratorul judiciar al RAFO, care nu a reușit să vândă rafinăria, deși a avut nenumărate încercări.
Cel mai important efect care îl produce falimentul RAFO îi privește în mod direct pe cei înscriși la masa credală, printre aceștia numărându-se și circa 500 de foști angajați.
Aceștia nu mai au nicio șansă să-și recupereze salariile restante, cu puțin noroc putând intra în posesia unui procent infim din totalul sumelor pe care le aveau de primit.