Noi restricții vor intra în vigoare începând de joi, 30 septembrie, în Onești, după ce orașul a ajuns la 3,78 de cazuri la mia de locuitori. Obligativitatea prezentării certificatului verde pentru accesul în restaurante, cinematografe, la nunți ori alte evenimente private este una dintre aceste măsuri.

Rata incidenţei cazurilor de COVID din Onești a ajuns miercuri, 29 septembrie, la 3,78 cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precedentă. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bacău s-a întrunit astăzi pentru a decide noile restricţii.

Prefectura Bacău a transmis Hotărârea CJSU, care prevede introducerea de noi restricții.

Principalele prevederi:

 • este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în acest perimetru.
 • este permisă desfășurarea orelor de educație fizică doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție.
 • în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie, doar pentru cei vaccinați sau care au rezultatul negativ al testului COVID sau care au trecut prin boală.
 • intrarea la cinematografe, spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, doar pentru cei vaccinați sau care au rezultatul negativ al testului COVID sau care au trecut prin boală.
 • organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
 • se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, doar pentru cei vaccinați sau care au rezultatul negativ al testului COVID sau care au trecut prin boală.
 • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor şi la terase, precum şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00.
 • activitatea în baruri, cluburi şi discoteci va fi permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
 • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness va fi permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.
 • activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
 • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare va fi permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
 • activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise va fi permisă în intervalul orar 5,00 – 24,00 fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
 • activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00 – 2.00.

Pentru toate aceste situaţii, participarea va fi permisă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

În cazul în care incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile va depăşi 4 la 1000 de locuitori, se vor stabili măsuri/restricţii suplimentare. (foto: arhivă)