Constantin Lazăr nu a fost prezent la ultima ședință a Consiliului Local Onești, a treia absență la rând a liberalului, însă ulterior desfășurării acesteia a depus la secretariatul Primăriei Onești o scutire medicală, care îi permite, în ultimă instanță, să-și păstreze mandatul.

Dacă în privința lui Lazăr lucrurile sunt clare acum, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu colegul său de partid, Ciprian Zarzu.

Secretarul Primăriei Onești, juristul Daniel Spânu, a spus că s-a consultat cu mai mulți juriști în privința textului de lege care face referire la situația dată – ce se întâmplă dacă un consilier local absentează nemotivat de la trei ședințe ordinare consecutive ale consiliului – și că Ciprian Zarzu și-ar păstra și el mandatul.

Potrivit legii, „mandatul de consilier local încetează de drept prin demisie, incompatibilitate, lipsa nemotivată de la mai mult de trei ședințe ordinare consecutive ale consiliului”.

Spânu spune că “de la mai mult de trei ședințe” înseamnă că abia la a patra absență nemotivată mandatul de consilier local încetează de drept.

Ca în multe alte cazuri însă, textul de lege lasă loc de interpretări fără rost, pentru că “de la mai mult de trei ședințe ordinare” nu înseamnă neapărat patru ședințe, ci pot fi și cinci, și șase, și șapte și așa mai departe.

Și nu este clar nici cine decide dacă consilierului, să-i spunem “X”, îi încetează mandatul după a patra absență sau după a noua.

“Era mult mai logic și ar fi fost eliminate și toate speculațiile și toate interpretările care apar în situația de față dacă se spunea clar: mandatul încetează odată cu acumularea a patru absențe consecutive de la ședințele ordinare. Dar nu văd de ce ar fi patru, fiindcă de regulă ne  ne raportăm la alte cifre, la 3, la 7. Această exprimare <de la mai mult de trei> poate fi interpretabilă, dar poate tocmai asta s-a vrut”, a comentat un jurist.