Adminsitraţia Naţională de Meteorologie a emis noi avertizări cod galben de vreme extremă. Astfel potrivit specialiştilor, 11 judeţe vor fi sub alertă de ploi şi vjelii până diseară. De asemenea, începând de azi până vineri, vom fi sub atenţionare de caniculă în mai multe judeţe din sud-vestul ţării, notează observatornews.ro.

Primul cod galben este valabil în intervalul 7 iulie, ora 13:00 – 7 iulie, ora 22:00 şi vizează fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Local în Moldova, nordul Munteniei și zona Carpaților Orientali vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

O altă avertizare cod galben vizează Banatul, Crișana, cea mai mare parte a Olteniei, vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei. În aceste zone, valul de căldură se va intensifica, local va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 și 23 de grade. Conform meteorologilor, miercuri, disconfortul termic va fi ridicat (valori ITU ce vor atinge sau vor depăși ușor pragul critic de 80 de unități) pe arii restrânse și în sud și centru. Avertizarea este în vigoare miercuri, joi și vineri.