Într-o acțiune comună cu polițiștii oneșteni, inspectorii sanitar-veterinari din cadrul DSVSA Bacău au confiscat, eutanasiat și neutralizat 12 porci transportați ilegal, fără documente sanitare-veterinare de proveniență și care să ateste starea de sănătate a acestora. Transportul clandestin de porci a fost depistat sâmbătă, 25 ianuarie, pe raza Municipiului Onești.

“În data de 25 ianuarie, pe raza localității Onești, județul Bacău, în cadrul acțiunilor comune IPJ – DSVSA Bacău de control rutier în trafic, a fost oprit un mijloc de transport auto care transporta un număr de 12 porci neidentificați, pentru care nu s-au putut prezenta documente legale sanitare veterinare de transport”, precizează reprezentanții DSVSA Bacău.

Porcii au fost confiscați și uciși, iar transportatorul a fost amendat drastic.

“Urmare anchetei efectuată de către medicii veterinari oficiali de la DSVSA Bacău la fața locului, s-a recurs la reținerea oficială a suinelor, uciderea acestora cu respectarea condițiilor de protecție și bunăstare a animalelor și dirijarea către o unitate de neutralizare autorizată în condițiile legii.

De asemenea, deținătorul animalelor și a mijlocului de transport a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 7.500 de lei pentru transportul de animale neidentificate și fără documente sanitare veterinare în mijloace auto neautorizate sanitar veterinar.

Porcii confiscați proveneau din comuna Homocea, județul Vrancea”,au mai menționat reprezentanții DSVSA Bacău.

În toamna anului trecut, mai precis în data de 14.10.2019, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la 2porci dintr-o gospodărie situată în localitatea Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea.