Patru tineri din Onești și Iași au fost condamnați în primă instanță pentru infracțiuni informatice și înșelăciuni cu sute de victime și un prejudiciu uriaș, informează desteptarea.ro.

Potrivit sursei citate, au fost înșelate un număr de 703 persoane străine, prejudiciul fiind de 346.381 de dolari și 21.924 de euro. Site-ului de comerț online Ebay, cei patru tineri au produs un prejudiciu în valoare de 10.605.237 de dolari, conform unei plângeri formulate în dosar.

Cei patru tineri, A.F., D.B.C., R.A.A. și O.R.I. au fost trimiși în judecată în 2012, pentru infracțiuni de inițiere, constituire grup infracțional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, infracțiuni informatice și înșelăciuni.

Faptele s-au petrecut în perioada 2003-2006.

“B.M. din Onești a fost student la București, la Politehnică și la ASE, unde i-a cunoscut pe frații R.A. și R.L., locuind într-un cămin studențesc. Deși nu era student, a locuit în același cămin studențesc și A.F. Toți învățaseră cum se fac fraudele pe internet, însă la cămin, chiar dacă aveau calculatoare, nu aveau condițiile necesare pentru a-și desfășura activitatea infracțională. Toți voiau să câștige bani. Astfel că s-au hotărât să închirieze un apartament în Iași, unde să locuiască o perioadă cei 5 prieteni: RAA, RL, AF, DBC și BM (…) Fraudele comise la Iași au intrat în atenția Serviciului secret al SUA, care a sesizat procurorul general al României, se arată în rechizitoriu.

Acesta nu este singurul caz de înșelăciune pe Ebay, având ca “protagoniști” cetățeni români. În 2008, cotidianul britanic Sunday Times a scris că sute de persoane din Drăgășani au devenit bogate din fraude pe site-ul de comerț online Ebay, oferind spre vânzare obiecte fictive la prețuri foarte convenabile.