Persoanele cu naţionalitate română au devenit a doua cea mai comună populaţie non-britanică din Marea Britanie, scrie BBC. Biroul Naţional de Statistică britanic spune că numărul de români care trăiesc în Marea Britanie a crescut cu 25% în 2017, faţă de anul precedent, ajungând la 411.000 de persoane, informează zf.ro.

Din populaţia de aproximativ 65 de milioane de  locuitori, 6,2 milioane nu erau de naţionalitate britanică. Naţionalitatea poloneză rămâne cea mai numeroasă naţionalitate non-britanică, cu un număr estimat de 1 milion de polonezi care locuiesc în Regatul Unit. După naţionalitatea română, următoarea clasată este cea irlandeză, cu aproximativ 350.00 de irlandezi care locuiesc în Marea Britanie. India este a patra ţară ca pondere în populaţia rezidentă în Marea Britanie, cu un număr de 340.000 de persoane, mai scrie sursa citată.

Efectul Brexit: Numărul de cereri pentru cetăţenie britanică s-a dublat într-un an, din martie 2017, până în martie 2018; numărul de emiteri de avize de rezidenţă permanentă pentru cei care au lcuit în Marea Britanie mai mult de cinci ani a crescut, ajungând  la 168.000.

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble, a declarat, referitor la acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, că acesta prevede că românii care trăiesc în Marea Britanie vor continua să aibă aceleaşi drepturi. 

La 1 ianuarie 2014, când s-a deschis piața muncii pentru români, în ciuda tuturor previziunilor, care spuneau că va fi un exod al românilor, din prima cursă București – Londra a coborât un singur român, Victor Spirescu, “ajuns celebru și mort, între timp”, după cum mai menționează zf.ro.

ARTICOLUL COMPLET AICI