Aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Taxa auto va reveni cu alt nume şi o nouă abordare. Asta pentru ca România trebuie să devină mai verde şi mai prietenoasă cu mediul. Ministrul de resort anunţă că renunţă la ideea unei plăţi sub forma unei taxe auto, dar o taxă de poluare trebuie introdusă cât mai curând, scrie observatornews.ro.

Concret, peste 6 milioane de şoferi ar trebui să plătească, începând de anul viitor, o taxă pentru poluarea pe care o fac maşinile pe care le conduc.

Variantele discutate sunt diferite. Poate fi vorba despre o taxă anuală, plătită o dată cu impozitul pe maşină, o taxă inclusă în preţul carburanţilor sau un sistem de vignetă care ar urma să se plătească la intrarea în marile oraşe.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Putem vorbi despre o taxă de poluare, o formă de taxă care este aplicabilă în multe ţări din UE, o formă prin care poluatorul plăteşte acolo unde există poluare. Cred că dezbaterea publică trebuie să aibă loc în 2021”.

În plus, deciziile cu privire la reducerea poluării vor trebui luate şi de fiecare primărie în parte.

În 2016, taxele de poluare pentru maşini au fost eliminate. Efectul a fost o explozie a importurilor de maşini second hand vechi. Bucureşti, Braşov şi Cluj Napoca sunt în topul celor mai poluate oraşe din Uniunea Europeană. Iar România ocupă primul loc în ce priveşte efectele negative ale poluării asupra societăţii şi costurile. Mai exact, aproximativ 1.800 euro pe cap de locuitor. (foto: imagine ilustrativă)