După zile întregi cu temperaturi de primăvară ne întoarcem la hainele de iarnă! În unele zone, diferenţa de temperatură de la o zi la alta va ajunge chiar şi la 15-20 de grade Celsius. Iar schimbările bruşte ne pot face mai vulnerabili în faţa virusurilor, spun medicii.

România va fi acoperită de un val de aer rece venit din Peninsula Scandinavă.

“Masa de aer rece pătrunde foarte repede astfel încât, în cursul nopţii de joi spre vineri, se instalează peste toate zonele ţării o răcire accentuată a vremii, răcire care va face ca, faţă de temperaturile de până la 18-19 grade de azi, să înregistrăm vineri la amiază nu mai mult de -2, -1 grade în aceleaşi zone”, a declarat Gabriela Băncilă, meteorolog la Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru observatornews.ro.

Vântul va face ca diferenţa de temperatură să fie resimţită şi mai acut. Iar astfel de schimbări bruşte ne pot afecta serios sănătatea şi imunitatea.

“Întotdeauna trecerile bruşte ne fac vulnerabili. Nu numai la virusurile de acum, virusul care circulă acum în pandemie, dar la orice viroze şi la guturaiul comun şi la tot”, a precizat un medic de familie, pentru sursa citată.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de intensificări ale vântului, ninsori viscolite și polei valabil în toată țara în intervalul joi, 11 februarie, ora 12.00 – vineri, 12 februarie, ora 12.00.

În intervalul menționat, vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.

Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.
Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100…120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată”, au precizat meteorologii.

ANM avertizează că vremea se va menține deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților, iar vântul va mai avea intensificări. (foto: imagine ilustrativă)