Polițiștii de investigații criminale moineșteni au reținut, vineri 12 mai, un tânăr de 21 de ani din comuna Zemeș, despre care există indicii clare că ar fi înșelat o femeie în vârstă de 76 de ani, prin metoda “ACCIDENTUL”.

La data de 12 mai a.c., polițiști de investigații criminale din cadrul Poliţiei Moineşti au identificat un tânăr de 21 ani, din comuna Zemeş, bănuit de comiterea  infracţiunii de înşelăciune, cu mod de operare „ACCIDENTUL”.

Din cercetările efectuate a rezultat că la data de 4 mai a.c., tânărul de 21 ani ar fi contactat telefonic o femeie de 76 ani, din Moineşti, iar prin atribuirea de calităţi oficiale a indus-o în eroare, sub pretextul că fiul acesteia suferise un grav accident rutier, determinând-o să îi predea personal un plic cu suma de 500 euro şi 1.000 lei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi predat păgubitei.

Tânărul de 21 ani a fost reţinut de poliţişti pe o perioadă de 24 ore şi ulterior, prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti care a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, Poliţia Română vă recomandă:

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale.

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.

Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau

2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, doar anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!