Tacâmurile, farfuriile sau paharele din plastic de unică folosinţă vor fi oficial interzise peste 19 de zile! Este o lege europeană care se aplică şi în România, dar nu imediat însă, relatează observator.tv.

Noile norme adoptate, marți, de Comisia Europeană prevăd interzicerea folosirii bețișoarelor pentru urechi, a tacâmurilor, farfuriilor, paharelor, paielor, a recipientelor pentru alimente și a tuturor produselor fabricate din polistiren expandat precum și a tuturor produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile.

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune.

Normele privind articolele din plastic de unică folosință și echipamentele de pescuit prevăd diferite măsuri care se aplică unor produse și plasează UE în prima linie a luptei mondiale împotriva deșeurilor marine. În cazurile în care există alternative la îndemână și accesibile ca preț, se va interzice introducerea pe piață a articolelor din plastic de unică folosință, cum ar fi tacâmurile, farfuriile și paiele. În cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizării, prin reducerea consumului la nivel național, pe cerințele de proiectare și etichetare și pe obligațiile producătorilor în ceea ce privește gestionarea și eliminarea deșeurilor, scrie hotnews.ro.

Directiva privind articolele din plastic de unică folosință urmează o abordare similară cu cea a Directivei din 2015 privind pungile de plastic.

Tacâmurile, farfuriile şi paharele din plastic ar urma să fie înlocuite de produse din materiale biodegradabile, care nu pun în pericol mediul înconjurător, dar care pot şi de 10 ori mai scumpe.