Stația de compostare de la Onești este pregătită să livreze primele cantități de compost, informează Consiliul Județean Bacău. Peste 350 de tone de compost de înaltă calitate sunt disponibile pentru agricultorii din județul Bacău, se menționează în comunicatul de presă al CJ.

Folosit ca și îngrășământ natural în agricultură, cu proprietatea de a păstra recolta bio în proporție de 100%, compostul este produs de stația de compostare de la Onești, parte a complexului de deșeuri, realizat de către Consiliul Județean Bacău, în calitate de unic co-finanțator, în cadrul proiectului cu finanțare europeană “Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Bacău”.

Stația de compostare, administrată de către operatorul EcoSud este proiectată să proceseze 8.500 tone/an de deșeuri menajere biodegradabile, deșeuri verzi din parcuri și grădini, deșeuri biodegradabile din piete, cantine, restaurante, sau alte tipuri de deșeuri biodegradabile asimilabile celor menajere.

“Cantitatea și calitatea compostului obținut la Stația de compostare Onești demonstrează încă o dată faptul că prin realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bacău contribuie la protejarea mediului înconjurător și la protejarea sănătății populației, procesul de compostare însuși reprezentând o formă naturală de reciclare, în urma căruia se obține un produs de înaltă calitate într-un timp cât mai scurt”, se mai arată în comunicatul CJ.

Compostul obținut la Stația de compostare Onești are indicatori de calitate foarte buni, analizele realizate de laboratoare acreditate din Germania arătând pH alcalin, bogat în azot, potasiu, calciu, magneziu, cu încărcare zero în ceea ce privește metalele grele. Ceea ce îl face foarte bun pentru utilizarea în agricultură.

​Între beneficiile folosirii compostului ca îngrășământ, amintim:
– Îmbunătățirea structurii solului și a rezistenței sale la eroziune;
– Îmbogățirea solului cu substanțe nutritive necesare plantelor în mod treptat, natural, asigurând îngrășăminte solului în permanență;
– Creșterea faunei solului;
– Diminuarea efectelor negative ale agenților toxici ca pesticidele sau metalele grele;
– Rezolvarea problemei schimbărilor climatice, deoarece compostul reține dioxidul de carbon la nivelul solului.