În primul semestru al lui 2017, celor aproximativ 160.000 de români care au pensii speciale au costat bugetul de stat, potrivit datelor Caselor de Pensii, nu mai puțin de 714 milioane de euro.
Cei mai mulți români care încasează pensii speciale provin din rândul militarilor.
Pensiile speciale sunt administrate de patru case de pensii. Casa Națională de Pensii Publice plătește pensiile speciale ale civililor – magistrați, aviatori, diplomați, auditori ai Curții de Conturi, parlamentari, grefieri, etc., în timp ce pensiile speciale ale pensionarilor militari sunt administrate și plătite de trei case de pensii sectoriale: ale MApN, MAI și SRI.
Potrivit economica.net, pentru pensiile speciale ale civililor și militarilor s-a plătit de la bugetul de stat, numai în primul semestru al anului 2017, peste 714 milioane de euro!
Guvernul dorește să aducă unele modificării la legile care reglementează acordarea pensiilor speciale.
“Pensiile private nu vor mai crește ori de câte ori se majorează salariile celor încadrați în funcțiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii de serviciu, astfel că pensiile speciale vor fi indexate doar cu rata medie a inflației, indicator definitiv, stabilit la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Până acum, pensiile speciale au fost indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”, notează sursa citată.