Polițiștii rutieri au băgat spaima în șoferii oneșteni care nu au în dotare stingătoare auto și truse medicale auto omologate și în termen de garanție și triunghiuri reflectorizante. Raziile din ultimele zile, care s-au soldat cu amenzi usturătoare, au declanșat criza stingătoarelor și a truselor auto.

Stingătoarele auto se dau pe sub mână, la Onești! Nu e glumă. Nu sunt multe locuri în oraș unde poți găsi stingătoare auto, truse medicale sau triunghiuri reflectorizante, zilele acestea. Șoferii aleargă disperați de la un service la altul și de la un magazin de piese auto la altul în speranța că vor reuși să pună mâna pe kit-ul salvator. În urmă cu două zile, un magazin de piese auto din cartierul Mal, printre puținele care mai aveau pe stoc stingătoare auto, au vândut ultimele șase bucăți în numai câteva minute. Prețul n-a mai fost un criteriu de selecție.

La Kaufland, cel mai mare supermarket din oraș, astăzi, miercuri 8 martie, nu se găsesc de niciunele, deși, până să se declanșeze această isterie, stingătoarele auto, trusele medicale și triunghiurile reflectorizante nu aveau căutare nici măcar atunci când erau la promoție.

Ieri (n.r. – marți, 7 martie), un număr de 150 de stingătoare auto și 100 de triunghiuri reflectorizante, care abia fuseseră aduse de furnizori, s-au epuizat în numai jumătate de oră de când au fost scoase la raft. “A luat lumea cu baxurile. Truse medicale nu am avut deloc, nu ne-au adus furnizorii, deși făcusem comandă”, ne-a declarat un lucrător de la Kaufland. La Kaufland, un stingător se vinde cu 20 de lei, o trusă medicală costă 30 de lei, iar un triunghi reflectorizant are prețul de 20 de lei.

“Conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii omologate constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni – de la 4 la 5 puncte – respectiv cu de la 580 lei la 725 lei”, prevede legea.

În cazul transporturilor ADR (de mărfuri periculoase) amenzile sunt uriașe în situația menționată – de la 5.000 la 7.000 de lei.

Responsabilii cu aprovizionarea din cadrul supermarketului Kaufland de la Onești ne-au spus că s-a făcut o nouă comandă de stingătoare auto, truse medicale auto și triunghiuri reflectorizante, iar vineri, 10 martie, vor mai fi scoase la vânzare cel puțin 100 de bucăți din fiecare produs.

Neoficial, la anumite service-uri din oraș s-ar fi întocmit liste de așteptare. Dacă e așa, atunci n-ar mai lipsi decât îndemnul care se auzea adesea pe lângă cozile din timpul comunismului: “Dați dom’le câte unul, să ajungă la toată lumea!”