Cazul celor două minore din comuna Filipești, jud.Bacău, agresate sexual de un bărbat de 43 de ani (DETALII AICI) a intrat în atenția Centrului pentru intervenție în regim de urgență pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat și părăsit în unitățile sanitare – Telefonul Copilului ”983”, în data de 06.08.2019, ca urmare a unei sesizări a Poliției Buhuși.

Din informațiile transmise a reieșit că cele două minore de 15 și, respectiv, 17 ani la data și ora sesizării, se aflau alături de mama lor, în custodia poliției, efectuându-se cercetări cu privire la aspectul săvârșirii abuzului sexual asupra acestora, de către concubinul mamei.

De asemenea, ni s-a transmis că mama mai avea cu dânsa fetița de 1 an, iar alți doi copii, în vârstă de 6 ani, și, respectiv, 4 ani, ar fi rămas în grija bunicii paterne, la domiciliul acesteia, în com. Filipești, jud. Bacău, având și acordul autorității locale.

Mama copiilor, conform declaratiilor sale, se află în concediu pentru creșterea copilului, fiind angajată în câmpul muncii, prealabil nașterii copiilor, în timp ce concubinul acesteia nu ar avea un loc de muncă.

În aceeași seară, ora 21.12, un psiholog specializat pe cazuri de abuz din cadrul D.G.A.S.P.C. Bacău, a fost solicitat de către organele de anchetă, iar după ce a asistat la audierea minorelor, ne-a informat că, mama a declarat că avea cunoștință despre comportamentul concubinului, dar nu s-a dispus reținerea ei, procurorul de caz apreciind că aceasta și fetele au fost terorizate și amenințate de concubin. Reprezentantul DGASPC Bacău a adus la cunoștința mamei serviciile de găzduire și îngrijire ce îi pot fi oferite atât ei cât și tuturor copiilor dar, mama în cauză nu a fost de acord cu găzduirea într-o alternativă de protecție, nici pentru ea, nici pentru copii și a susținut că își vor petrece noaptea la locuința mamei concubinului, în comuna Filipești.

În dimineața zilei următoare, în data de 07.08.2019, echipa mobilă din cadrul DGASPC Bacău, împreună cu referentul social și secretarul din cadrul Primăriei comunei Filipești, s-a deplasat la adresa unde locuiesc mama și copiii, pentru a evalua situaţia celor 5 minori. La locuință, au fost identificați: mama, toți cei cinci copii, bunica și fratele ei. Din discuțiile purtate, precum și din observațiile de la fața locului, reies următoarele:

  • mama în cauză a avut o relație de concubinaj anterioară, din care au rezultat patru copii: un băiat, care

acum este major, cele două fete agresate și un băiat minor.

  • în anul 2010, aceasta l-a cunoscut, pe o rețea de socializare, pe agresor și, sub pretextul unui control

medical, s-a deplasat de la Giurgiu la Bacău cu una dintre fiicele sale stabilindu-se în com. Filipești, jud. Bacău;

  • în anul 2016, cea de a doua fiică a sa de la Giurgiu s-a mutat să locuiască la noul domiciliu al mamei

în comuna Filipești, jud. Bacău.

  • din relația actuală a mamei cu concubinul său au rezultat alți trei copii, în vârstă de 5, 3 și, respectiv,

un an.

  • în urmă cu doi ani, concubinul mamei a început să le agreseze sexual pe cele două fiice mai mari ale

doamnei Enache, inițial în lipsa acesteia. Mama susține că nu a știut de comportamentul partenerului de viață decât în primăvara acestui an, când a ajuns să suspecteze că se întâmplă ceva grav. Mai apoi, chiar i-a surprins asupra faptului, abuzul petrecându-se chiar cu cele două fete simultan. De asemenea, în urmă cu vreo săptămână a și filmat scenele de sex, la îndrumarea concubinului, acesta intenționând să le distribuie pe site-uri pornografice.

Aceasta declară că a trăit în teroare alături de concubin și că acesta îi controla strict pe membrii familiei. Nu avea acces decât la telefonul acestuia și nu i se permitea să ia legătura cu rudele din Giurgiu, decât supravegheată. Fetele erau lăsate să meargă la magazinul din sat, pentru cumpărături, dar dacă întârziau 5-10 minute ar fi fost aspru lovite, pedepsite. Susține că i-a reproșat concubinului că nu e corect ceea ce face cu fiicele ei, dar că era amenințată, lovită, agresată și nu a acționat în vreun fel pentru că i-a fost teamă de acesta. Susține că nu a luat atitudine, până în prezent, gândindu-se și la cei trei copii mai mici, temându-se că ar putea rămâne fără ei.

Despre cele petrecute în familie nu ar fi avut cunoștință nimeni, cu excepția persoanelor implicate, nici măcar bunica paternă, mama și fiicele specificând că nu au avut curajul să se destăinuie nimănui, de frica repercusiunilor și a rușinii.

În urma unor abuzuri ce i s-au părut ieșite din comun, petrecute în noaptea de 05/06.08.2019, mama copiilor, care observând cele întâmplate, a fugit, s-a prezentat la sediul Postului de Poliție Comunală Filipești și a denunțat abuzul.

Fiica cea mare a declarat că se temea de concubinul mamei, care le controla permanent, le bătea, acesta având ”o mână foarte grea”. Menționăm faptul că minorele prezintă o constituție firavă, fiind slab dezvoltate pentru vârsta lor și nu au vorbit niciodată între ele despre abuz, neidentificând astfel nici o persoană ce le-ar fi putut ajuta.

Mama agresorului (bunica paternă a celor trei copii mai mici) a specificat că nu a avut cunoștință despre cele ce se petreceau în spatele ușilor închise și că nici minorele, nici mama lor, nu i-au povestit nimic.

Mama celor cinci copii în cauză și-a exprimat intenția de a se muta, în cel mai scurt timp, împreună cu cei 5 copii, la locuința părinților săi, în jud. Giurgiu și chiar a discutat telefonic, cu mama sa, în timp ce echipa evalua cazul. Aceasta așteaptă doar acceptul organelor de cercetare penală pentru a putea pleca.

Mama și copiii nu au dorit să fie despărțiți și nu au vrut nici în cursul zilei de 07.08.2019 să beneficieze de găzduire într-o alternativă de protecție din cadrul D.G.A.S.P.C. Bacău.

Reprezentanții autorităților locale și-au arătat tot sprijinul și i-au oferit mamei un telefon (aceasta nu avea telefon pentru a putea fi contactată), cartelă telefonică și chiar au susținut că dacă specialiștii vor considera că mama și copiii vor putea beneficia de un grad mai mare de siguranță pe raza teritorială a județului Giurgiu, îi vor plăti drumul până acolo, dacă și doamna va solicita acest lucru. De asemenea, aceștia și-au luat angajamentul că vor monitoriza îndeaproape situația familiei, cu vizite frecvente.

Având în vedere cele constatate în urma evaluării, și ținând cont de refuzul constant al mamei s-a decis ca atât mama cât și copiii să rămână în comunitate, cât timp va fi necesar, autoritățile locale urmând să întreprindă demersurile legale ce le revin, în monitorizare și sprijin.

În aceeași zi, responsabilul de caz din cadrul D.G.A.S.P.C. Bacău a discutat, telefonic, cu asistentul social de la domiciliul părinților mamei, din jud. Giurgiu, adresându-i-se rugămintea de a efectua o vizită la domiciliul familiei și să ne transmită un Raport de evaluare inițială, alături de declarația sus-numiților cu privire la posibilitatea integrării cuplului mamă-copii în familia lărgită, precum și concluziile și propunerile de soluționare a cazului, conform legislației în vigoare.

În scurt timp, am fost apelați și ni s-a transmis că au vizitat familia și din discuția cu cei doi soți a reieșit că aceștia își așteaptă fiica și nepoții acasă, fiind bineveniți. Asistentul social a menționat însă că familia deține o casă modestă, format din două camere, un salon și o bucătărie, corespunzător dotată și întreținută.

Cazul minorilor din comuna Filipești, jud. Bacău, va rămâne în continuare în atenția noastră, li se vor oferi servicii de suport/consiliere/sprijin juridic și logistic atât timp cât va fi necesar pentru ca familia să poată să depășească trauma suferită și cât vor accepta să locuiască pe raza noastră de competență. Ținând cont, așa cum s-a precizat și anterior, că în prezent se desfășoară o monitorizare atentă din partea reprezentanților autorităților locale ale comunei Filipești și cu transmiterea rapoartelor de monitorizare aferente, momentan, nu se impune preluarea copiilor din familie. (sursa: comunicat de presă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău)