În ultimele 24 de ore, în secțiunile monitorizate de ABA Siret pe teritoriul județului Bacău s-au semnalat precipitații însemnate, cantitatea maximă fiind înregistrată la stația hidrometrică (SH) Helegiu, pe râul Tazlău – 81,7 litri/metru pătrat. Aceasta este situația hidrologică la ora 10.30.

Cantități mari de precipitații s-au înregistrat și la:

SH Onești                    râu Trotuș                     64,7 litri/mp

SH Bacău                    râu Bârnat                     54,1 litri/mp

SH Haloș                     râu Cașin                       44,7 litri/mp

SH Ferăstrău               râu Oituz                       42,2 litri/mp

SH Târgu Ocna            râu Trotuș                     40,1 litri/mp

SH Asău                      râu Asău                       37,3 litri/mp

Urmare a precipitațiilor semnificative căzute, s-au înregistrat creșteri de debite și niveluri, fără a se depăși cotele de apărare pe sectoarele de râu monitorizate de ABA Siret. Creșterea maximă s-a înregistrat pe râul Trotuş, +124 cm la SH Vrânceni, comuna Căiuți.

Au fost semnalate inundații în județul Bacău, comuna Negri, sat Mâgla, produse de revărsarea cursului de apă Mora, afluent de stânga al râului Siret. Au fost inundate cca. 50 gospodării (curți, grădini și anexe) și 2 locuințe. Sistemul de Gospodărire a Apelor Bacău intervine în zonă cu 6 muncitori și personal tehnic, o pompă de mare capacitate UNIMOG și o autoutilitară pentru evacuarea apei și limitarea efectelor inundațiilor. Menționăm că nivelul apei este într-o scădere ușoară.

Atenționarea hidrologică COD GALBEN emisă în data de 6 mai este în vigoare până astăzi, 7 mai, ora 24. (sursa: comunicat de presă AN “Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău; foto: desteptarea.ro/arhivă)