Compania austriacă prin care moldoveanul Vitali Cebanu a preluat pachetul majoritar de acțiuni al societății oneștene a fost înființată în urmă cu mai puțin de un an și nu are decât trei angajați.

Potrivit Creditreform – cea mai mare agenție de credit din Europa, care colectează informații despre companii de peste 125 de ani – Anders Capital GmbH Viena, noul proprietar al RAFO Onești, a fost înființată pe 18 august 2015, fiind înregistrată la Registrul Comerțului din Austria cu nr. FN 438 904 y. Vitali Cebanu deține 60 la sută din acțiunile societății care a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni de la Iakov Goldovskiy, celelalte 40 de procente aparținându-i lui Alexandr Cerevatov.

Directorul companiei care nu are decât 3 angajați (!!!) și un capital social de 35.000 de euro este un anume Igor Popadyuk. Desemnarea acestuia în funcția amintită nu este întâmplătoare. Anders Capital are sediul social la aceeași adresă la care funcționează și societatea SWAT Handels GmbH, la care Popadyuk deține 51 la sută din acțiuni. SWAT Handels are ceva mai multă vechime decât Anders Capital, fiind înregistrată pe 4 mai 2006.

Popadyuk mai figurează însă în acționariatul unei firme – Marine Project GmbH – cu sediul social în orașul german Regensburg, landul Bavaria. Această firmă este în insolvență, dar chiar și așa se poate să fie societatea la care făceau referire jurnaliștii de la “Deșteptarea” atunci când menționau că Anders Capital a decis să intre în afaceri în domeniul distribuției de produse petroliere în parteneriat cu o companie germană. “Contează prea puțin cine este noul acționar și de unde vine el, ce a făcut până acum. Dacă repornește RAFO, orașul ăsta va avea o șansă în plus”, ne-a declarat un rafinor.

Trecut tulbure

Vitali Cebanu (Chebanu – în unele materiale de presă) a fost implicat de-a lungul timpului în numeroase scandaluri în țara sa, fiind suspectat că ar fi lansat “atacuri rider” (instituirea controlului deplin asupra unei companii, atât în sens fizic, cât și juridic, împotriva voinței conducătorilor și/sau proprietarilor acestora) asupra a două instituții bancare de top din Republica Moldova, Banca de Economii (BEM) și Moldova Agroindbank (MAIB). De altfel, la MAIB Cebanu a și reușit să achiziționeze 4,99% din acțiuni, prin intermediul unui off-shore din Cipru – Diarstamia Management Ltd. A renunțat însă la participațiuni în urma unei intervenții a Băncii Naționale.

Cebanu este unul dintre apropiații lui Renato Usatîi, unul dintre cei mai influenți oameni politici și de afaceri din Republica Moldova. Despre Usatîi, portalul www.rise.md scrie că, pe lângă multe altele, “oferă servicii de intermediere unor afaceriști ruși și structuri din Rusia. În martie 2011, l-a însoțit pe la Chișinău pe miliardarul rus Telman Ismailov, care avea nevoie să treacă niște marfă prin Moldova”. Ismailov este renumit pentru stilul său de viață extravagant. El a devenit faimos după ce i-a oferit 1,4 milioane de dolari cântăreței Jennifer Lopez , pentru 10 minute de cântare, de ziua sa. Revenind la Usatîi, sora sa mai mică – Veronica – este căsătorită cu milionarul român Michael Schmidt, care deține mai multe companii, printre care Automobile Bavaria.

Sunt și vești bune

Noii proprietari ai combinatului promit să achite toate salariile restante până cel târziu la sfârșitul lui iulie, și să dea drumul la producție. În primă fază, aceștia și-au propus să hidrofineze motorină, pentru a obține un produs care să fie compatibil cu cerințele UE. Pe termen lung, se urmărește însă dezvoltarea unei rețele de distribuție cu stații peco în România și Moldova.