Controversatul om de afaceri oneștean Vivian Oancea, care fusese condamnat, în urmă cu aproape un an, la cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat pentru fals în declarații și facilitare a șederii ilegale în România, a primit, la sfârșitul lunii trecute, sentința definitivă.

Vivian Oancea (50 de ani) a formulat recurs contestând sentința Tribunalului Bacău, iar Curtea de Apel Bacău a micșorat pedeapsa acestuia, condamnându-l la doi ani și două luni de închisoare cu executare, pentru fals în declarații și facilitare a șederii ilegale în România. Fiul lui Vivian Oancea, Michael Oancea (26 de ani), care a fost implicat la rândul său în acest scandal, a scăpat cu o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare.

Despre Vivian Oancea s-a scris în ultimii ani că ar fi dezvoltat o adevărată rețea ilegală prin care acesta aducea în România forță de muncă ieftină, din Asia. Procurorii au reținut faptul că Vivian Oancea a dezvoltat această rețea cu ajutorul unor diplomați ai țărilor respective, precum Malazia, India, Bangladesh, etc.

Cetățeni ai acestor țări au fost aduși în România prin intermediul unei firme – Felda Europe Onești – deținute de Vivian Oancea și ar fi avut parte de un regim inuman, fiind puși să presteze munci grele fără a fi plătiți și fără a fi respectate normele minime prevăzute de legislația română în acest domeniu. Mai mult decât atât, așa-zișii “angajați” ai lui Vivian Oancea erau subnutriți, în timp ce munceau la ferma oneșteanului.

Sentința definitivă în cazul lui Vivian Oancea a fost pronunțată pe 24 februarie 2017.

Sursa foto: vladpetri.ro