Drumul european E85, care leagă Moldova de Capitală, va fi prevăzut, începând de anul viitor, cu separatoare cu role, sistem ce va fi folosit  în premieră în Europa. Noul parapete va fi instalat pe mijloc, dar și pe marginea șoselei, în curbă sau în pantă.

Reprezentanții Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) spun că au descoperit sistemul pe internet, relatează stirileprotv.ro. Spre deosebire de separatoarele clasice, confecționate din beton, separatoarele cu role permit mașinilor care ar intra în coliziune cu ele să se redreseze mai ușor, spun inventatorii. Asta deoarece separatoarele cu role, care se folosesc deja în Coreea de Sud – unde au fost inventate – și în Australia, absorb mai ușor șocul și transformă energia de impact într-o energie de rotație.

Considerat una dintre cele mai periculoase șosele din România, ca urmare a numărului foarte mare de accidente rutiere cu consecințe deosebit de grave, drumul european E85 nu va fi singurul care va fi prevăzut cu astfel de separatoare cu role. Și pe Valea Oltului, pe DN 7, un drum la fel de periculos, vor fi montate separatoare cu role între cele două sensuri de mers.

“Primele astfel de parapet vor fi montate undeva în primăvara anului viitor, pentru că până la sfârșitul acestui an ne așteptăm să finalizăm ce înseamnă analiza cost-beneficiu acestui tip de parapete”, a declarat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, pentru sursa citată.

Pe E85, cu ocazia montării acestor separatoare cu role, circulația va fi reconfigurată în sensul că în zonele unde va fi mai aglomerat se va circula pe două benzi, iar pe sensurile unde va fi mai lejer, pe o singură bandă, mai notează sursa citată.