Procedura de verificare a semnăturilor cetățenilor din Slănic Moldova care și-au manifestat susținerea față de grupul ce a inițiat demersul de demitere a lui Gheorghe Baciu s-a încheiat, cele 1.145 de semnături strânse fiind confirmate.
Mai departe, Prefectura Bacău urmează să ia act de cererea grupului de inițiativă de la Slănic Moldova, dar noutățile legislative transform referendumul de demitere a lui Gheorghe Baciu într-o formalitate, notează zdbc.ro.
“Demiterea primarului din Slănic Moldova pare o simplă formalitate, pentru că schimbările recente din legislație nu mai cer prezență de 50% + 1 la vot și nici nu mai lasă Instituția Prefectului să verifice dacă sunt sau nu motive justificate. Practic, indiferent de prezența la vot, referendumul este validat, iar demiterea trebuie votată de 50% + 1 dintre cei care merg la urne.
În forma veche a Legii 215/2001, se prevedea că „prefectul va proceda la analizarea temeiniciei motivelor invocate”, însă acest articol (74) a fost abrogat, alături de 75 și 76, prin Legea 286/2006. Prin urmare, prefectul va transmite Guvernului o propunere bazată doar pe semnăturile locuitorilor. Guvernul se va pronunța, prin Hotărâre, în termen de 60 de zile, și va stabili data organizării referendumului”, scrie sursa citată.
Referendumul de demitere a primarului stațiunii Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, a fost inițiat în decembrie 2017, grupul care a inițiat această procedură reproșându-i edilului creșterea fiscalității și cheltuirea iresponsabilă a banului public.
Gheorghe Baciu s-a apărat susținând că nu putea face mai multe în condițiile în care ar fi preluat o administrație publică plină de datorii și cu conturile blocate.