În condițiile în care PSRo urmează să-și înceteze activitatea prin dizolvare, este încă neclar ce se va întâmpla cu consilierii oneșteni care au fost aleși pe listele acestei formațiuni politice, în iunie 2016.
Consiliul Local Onești numără 21 de consilieri, dintre care 4 provin de la PSRo, formațiune politică înființată de fostul pesedist Mircea Geoană. Numai că PSRo este pe cale de dizolvare, primul termen la Tribunalul București fiind stabilit pe 26 februarie a.c.
În aceste condiții, este de văzut ce se va întâmpla cu cei patru consilieri oneșteni aleși pe listele PSRo, în iunie 2016: Alexandru Cristea, Mircea Agapi, Sorin Roșca și Elena Crăciun.
Părerile sunt împărțite.
Sunt voci care afirmă că cei patru ar urma să-și piardă calitatea de consilieri locali, din moment ce ei au fost aleși pe listele unui partid, și nu nominal. “Situația se aseamănă cu cea în care un consilier își pierde mandatul în clipa în care își dă demisia din partidul pe listele căruia a fost ales, sau este demis. Cum s-a întâmplat recent cu Marius Gheorghiță, de la ALDE, care după ce a fost exclus din partid, la cererea sa, i-a fost retras și mandatul de consilier județean, pierzând totodată și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean”, ne-a explicat un consilier oneștean, sub protecția anonimatului.
Pe de altă parte, la fel de numeroși sunt și cei care susțin că Alexandru Cristea, Mircea Agapi, Sorin Roșca și Elena Crăciun nu vor fi afectați în nici un fel de decizia de dizolvare a PSRo, și-și vor activitatea ca independenți.
În acest sens, cei patru consilieri ar fi deja tatonați îndeaproape de cele mai bine reprezentate formațiuni politice din Consiliul Local Onești, PSD și PNL. “Vă dați seama că vorbim despre patru voturi, aproape un sfert din totalul voturilor! Și dacă cei patru continuă ca independenți, nu este obligatoriu să meargă mai departe ca o echipă”, a mai precizat respectivul consilier.
“Nu este nicăieri reglementată chestiunea asta (n.r. – ce se întâmplă cu consilierii în cazul în care se dizolvă partidul pe listele căruia aceștia au fost aleși). Legea spune doar atât: pierderea calității de membru de partid echivalează cu pierderea calității de consilier local! Dar probabil că se va da o ordonanță pentru a se reglementa această situație”, ne-a declarat secretarul Primăriei Onești, Daniel Spânu.
Congresul PSRO a avut loc în luna decembrie 2017 și a decis dizolvarea partidului în conformitate cu prevederile Statutului PSRO și a prevederilor legale în vigoare, Legea partidelor politice, nr. 14 din 2003. Statut P.S.RO, art. 98. – Partidul Social Românesc îşi încetează activitatea prin hotărârea Congresului partidului, votată de cel puţin 2/3 din delegaţii aleşi de către Conferinţele judeţene şi Conferințele sectoarelor municipiului Bucureşti. În prezent, documentele pentru dizolvarea PSRO se află la Tribunalul București, cu termen stabilit pe data de 26 februarie.