Centralele termice de apartament ale oneștenilor vor avea o durată mai lungă de viață, cum de altfel se va întâmpla și cu instalația de alimentare cu apă a orașului, care suferă teribil în momentul de față din cauza presiunii foarte mari a apei din sistem, după ce vor fi instalate mai multe dispozitive de reglare a presiunii din rețea.

Specialiști din cadrul RAJA Constanța, operatorul sistemului public de alimentare cu apă și canalizare al orașului, au ajuns la concluzia că se impune instalarea mai multor vane reductoare de presiune, în condițiile în care, la Onești, apa ajunge să depășească în unele momente chiar și 8 bari.

În mod normal, presiunea apei nu trebuie să fie mai mare de 3 bari, fiindcă altfel afectează grav atât instalația de alimentare cu apă (așa se explică ușurința cu care cedează conductele de distribuție, unele după altele), dar și centralele termice de apartament.

În perioada următoare, lucrătorii RAJA vor instala mai multe vane reductoare pentru reglarea presiunii apei, astfel încât nimeni să nu mai aibă de suferit din această cauză, au anunțat șefii companiei de apă.

Vana reductoare are rolul de a scădea presiunea apei la intrarea în sistemul general al orașului, dar vor mai fi instalate și alte dispozitive menite să crească presiunea doar acolo unde este nevoie (în discuție intră imobilele care depășesc patru niveluri).

“Vanele de reducere a presiunii asigură protejarea conductelor, vanelor și a altor echipamente împotriva distrugerilor cauzate de presiunea mult prea mare a apei. Astfel de vane reductoare de presiune sunt instalate în mai multe țări europene unde presiunea standard a apei depășește 5-6 bari, ne-au declarat oficialii RAJA Constanța.

Vanele reductoare de presiune care urmează a fi instalate de RAJA diminuează efectele distrugătoare produse de așa-numitele lovituri de berbec din conducte (acestea sunt generate de prezența golurilor de aer în conducte), care se produc îndeosebi noaptea, când consumul redus de apă cauzează creșterea presiunii.

“Primul efect pozitiv odată cu instalarea acestor reductoare este prelungirea perioadei de viață a tuturor echipamentelor termico-sanitare din locuințele oamenilor. Țin să precizez că din cauza presiunii foarte mari a apei, în Onești nu s-au putut comercializa anumite tipuri de centrale termice, care ar fi fost mai ieftine decât cele de pe piață, dar nu sunt construite să reziste la presiuni mai mari de 6 bari.

În același timp, tot în cazul centralelor termice de apartament nu s-au putut folosi filtre tip <borcan>, pentru dedurizare și filtrare mecanică, mult mai eficiente decât filtrele <Y> și cele magnetice. Să nu mai spunem că din cauza presiunii mari a apei foarte multe apartamente au fost inundate, după ce racordurile flexibile au cedat.

În concluzie, impunerea unui control asupra presiunii este de mare ajutor pentru toată lumea. Oneștenii scapă de problemele enumerate mai sus, dar și noi, ca firmă, scăpăm de nenumăratele intervenții pe perioada de garanție a lucrărilor”, a explicat Liviu Arhip (foto 2 mic), administratorul uneia dintre cele mai importante firme de instalații din Onești, Instalcam Construct SRL.