Concursul omagial “Unirea Principatelor Române – cheia de boltă a României Mari”, organizat de Primăria Onești și Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Onești cu ocazia Zilei Principatelor Române și dedicate elevilor din cadrul instituțiilor de învățământ din Onești, a scos la rampă câțiva elevi absolute geniali, cărora membrii juriului le prevăd o carieră strălucitoare în domenii precum învățământ, cercetare ori istorie.

Concursul a constat în realizarea de prezentări, în Power Point, dedicate Unirii Principatelor Române, toți participanții, 35 la număr, impresionându-i pe membrii juriului: generalul în rezervă Vasile Apostol, inspector specialitatea istorie Daniela Sturzu, Constantin Rusanovschi, președintele Asociației Pro Basarabia și Bucovina, profesorul Vilică Munteanu, fostul director al Arhivelor Județului Bacău.

A fost un concurs-maraton, care a ținut aproape 4 ore, în fața unei audiențe apreciabile, aula bibliotecii fiind arhiplină până spre final.

Ionuț Ricardo Tudor (foto mare, dreapta), elev la Colegiul Național “Grigore Moisil”, a obținut marele premiu, după o evoluție absolut încântătoare, la finalul prezentării acesta fiind răsplătit cu ropote de aplauze. Tudor a fost recompensat cu o diplomă și un premiu în bani în valoare de 500 de lei.

Următorii doi clasați, Ștefan Capmare (foto 2, Colegiul Național “Grigore Moisil”, locul II) și Vlad Sălbatecu (foto 3, Colegiul Național “Dimitrie Cantemir”, locul III) au încântat la rândul lor asistența și pe membrii juriului, care au recunoscut că le-a fost foarte dificil să stabilească ordinea de pe podium.

Alți trei elevi – Anda Cristiana Costea (Moisil), Valentin Ghineț și Adrian Vasile Lăzărescu (ambii de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”) – au fost răsplătiți cu mențiuni și premii în bani, iar restul elevilor au primit diplome de participare.

“Concursul desfășurat astăzi (n.r. – 24 ianuarie) m-a onorat, în primul rând, prin prezența unui foarte mare de elevi, care mi-a depășit așteptările, ceea ce înseamnă că acest proiect a avut succes. De asemenea, și membrii marcanți ai comunității băcăuane care care făcut parte din juriu au dat greutate acestui eveniment”, ne-a declarat Ionuț Tenie, directorul bibliotecii oneștene.

Concursul de azi a făcut parte din seria manifestărilor dedicate Centenarului, pe care Primăria Onești le va organiza anul acesta.