UPDATE – 13.47: Dat fiind numărul foarte mare de cititori ai UNU PE TROTUȘ care s-au arătat interesați de acest subiect, am revenit cu un telefon la purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău. Dumitru Nadă a reiterat faptul că „în mod sigur, toate instituțiile de învățământ de pe raza județului Bacău își vor relua cursurile începând de mâine (n.r. – miercuri, 11 ianuarie)!”.

UPDATE – 10.45: Purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău, Dumitru Nadă, ne-a declarat, în urmă cu puține momente, că nu se va reveni asupra deciziei de ieri, prin urmare TOATE ȘCOLILE ȘI GRĂDINIȚELE DIN JUDEȚUL BACĂU ÎȘI VOR RELUA PROGRAMUL NORMAL, ÎNCEPÂND DE MIERCURI, 11 IANUARIE. „Gerul se mai domolește, iar ninsorile care se anunță mâine în județul nostru vor fi ușoare, prognozele meteorologilor spun că nu se va depune un strat de zăpadă mai mare de un centimetru. Sunt condiții de iarnă, dar nu se pune problema ca școlile să rămână închise și dincolo de ziua de marți (n.r. – azi)”, a spus Nadă, pentru UNU PE TROTUȘ.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Școlile și grădinițele din județul Bacău au fost închise în zilele de luni, 9 ianuarie, și marți, 10 ianuarie, dar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ar putea decide, azi, prelungirea suspendării cursurilor, din cauza gerului.

În București, primarul general, Gabriela Firea, a anunțat deja prelungirea suspendării cursurilor, care urmează să fie reluate tocmai luni, 16 ianuarie. Această decizie ar putea fi luată și în județul Bacău, dar asta abia după o consultare în prealabil a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bacău.

“Ar fi bine să ca școlile și grădinițele să rămână închise până săptămâna viitoare, mai ales că gerul va persista. Nu poți să scoți din casă un copil de 4-5 anișori ca să-l duci la grădiniță, la minus 20 de grade!”, a comentat un oneștean, tatăl unei fetițe de cinci ani.

“Noi ne vom supune deciziilor care se vor lua la Bacău, dar cred că se impune luarea aceleiași decizii ca în cazul Capitalei. Nu moare nimeni dacă se mai stă acasă câteva zile, avem timp suficient să ajungem cu programa la zi”, a precizat un profesor.

Ieri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că școlile vor rămâne închise în București până pe 16 ianuarie. “Am luat legătura cu specialiștii ANM, m-am consultat cu domnul ministru al Educației, cu inspectorul general școlar, am discutat cu domnul prefect, cu primarii de sectoare, medici, părinţi. (…) Având în vedere condițiile meteorologice, școala ar putea să înceapă vineri. De aceea, am luat decizia ca toate cursurile să înceapă luni, 16 ianuarie. În privința universităților există autonomie, fiecare universitate va lua propria decizie și o va anunța pe site”, a declarat Firea.

Reporterii UNU PE TROTUȘ vă vor informa ce decizie se va lua la nivelul județului în privința școlilor și a grădinițelor. Dumitru Nadă, purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău, a spus ieri că nu se pune problema ca școlile și grădinițele din județ să rămână închise și mai departe de ziua de azi (n.r. – marți, 10 ianuarie), dar răspunsul final îl vom avea spre după-amiază. Inițial, același comitet nu intenționa să închidă școlile luni și marți, dar până la urmă a făcut-o.