Scandal în jurul examenului de Evaluare Națională, organizat în județul Bacău de Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Un cadru didactic obligat să participe ca metodist a sesizat în această dimineață Ministerul Educației și a descris „harababura” în care elevii au început în această dimineață examenul, scrie zdbc.ro.

Inspectorul școlar general și președinta comisiei județene de Evaluare Națională au convocat aproximativ 115 cadre didactice (metodiști) pentru monitorizarea probelor de marți și joi ale examenului de Evaluare Națională, lucru ilegal, potrivit specialiștilor consultați de Ziarul de Bacău, întrucât, în baza art 9, alin 11 din anexa 2 la OMECTS 4801/2020, nu au voie să intre în centrul de examen, pentru monitorizarea activităților Evaluării Naționale, decât inspectori școlari de specialitate, ca reprezentanți ai comisiei județene și, eventual, delegatul ministerului, nu orice cadru didactic căruia comisia județeană sau inspectorul școlar general îi dă o delegație.

Unul dintre metodiștii trimiși la Evaluarea Națională în județul Bacău a expediat ministrului Educației o sesizare, în care explică situația în care a fost pus:

Bună dimineața, domnule ministru!

Am ales să vă scriu pentru că este groaznic ce se întâmplă la Bacău cu evaluarea națională.

Sunt cadru didactic și trebuie să vă semnalez că inspectorul de specialitate m-a contactat ca să particip, ca metodist, la monitorizarea evaluării naționale. M-am speriat pentru că nu am mai făcut asta până acum, mai ales că nu mi s-a făcut nici un instructaj, nu știu ce trebuie verificat la un examen (supravegherea audio-video, ce trebuie să facă fiecare membru al comisiei, care e comportamentul corect al candidaților etc), care îmi sunt răspunderile. Nu mi s-a dat voie să refuz, am fost trimisă cu mașina personală într-o școală din județ, în baza unei delegații semnate de dna general Ida Vlad, pe care o atașez. S-a făcut un grup de Whatsapp de unde am dedus că suntem peste 100 metodisti de la discipline diferite, care nu au fost informați despre ce avem de făcut, care primim precizări puține, dar derutante. (…)

Se pare că HARABABURA A DEVENIT FRAUDĂ la ISJ Bacău. Acum realizez că sunt greșeli în lanț, că e o nepăsare maximă, că forțează nota stabilind regulamente de examen după ureche, când de fapt nu știu sa citească o metodologie, când totul e o situație nedorită la care ne obligă sa fim părtași și noi, cadrele didactice, și chiar directorii, inspectoratul tratând cu maximă superficialitate și amatorism examenul copiilor.

Faceți ceva!
Aveți obligația morală, nu doar cea dată de funcție, să salvați Evaluarea națională la Bacău!
Sper să aveți puterea să luați măsuri reale, să demiteți incompetenții…

Textul integral al sesizării – AICI

(foto: imagine ilustrativă)