În timp ce o parte din chiriașii din blocul “Evazatu” au ales să protesteze în stradă față de decizia de a fi debranșați de la rețeaua electrică (detalii AICI), primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc, susține că situația nu mai putea continua.

Mai multe familii din blocul “Evazatu” din Onești au ieșit aseară în stradă, chiar în fața imobilului, unde au făcut un foc mare și au scandat împotriva autorităților după ce au fost debranșați de la sistemul paușal de energie electrică. A fost un protest pașnic, în care nu s-au înregistrat violențe, adulții având cu ei și copiii.

Primarul Nicolae Gnatiuc explică cum s-a ajuns în această situație și susține că lucrurile nu mai puteau fi lăsate așa.

“Așa cum am anunţat săptămâna trecută, ieri au fost debranşaţi locuitorii racordaţi la sistemul pauşal din Evazatul!

În urma notificărilor primite de la SC E-On Energie România SA referitoare la datoriile acumulate la blocul Libertăţii 1 (Evazatul) precum şi a unui Raport de audit întocmit de Curtea de Conturi privind recuperarea debitelor, am decis adoptarea unor decizii care au produs nemulţumiri în rândul unora dintre cei care ocupau spaţii de locuit în acel bloc.

Încă de la început vreau să fac precizarea că la data de 11.04.2018 aveau încheiate contracte individuale de furnizare energie electrică cu SC E-On Energie România SA un număr de numai 36 persoane care locuiesc în acest bloc, numărul camerelor rămase nebranșate individual fiind de 233! Blocul de locuinţe este prevăzut în momentul de faţă cu două linii de alimentare energie electrică, una pentru persoanele racordate individual şi una pentru cei care consumă energie electrică în sistem pauşal.

În urmă cu un an, Consiliul Local a adoptat unele măsuri în sprijinul acestor cetăţeni, prin aprobarea HCL 54/12.04.2017, dar acestea nu au avut rezultatele dorite şi nu pot fi menţinute dat fiind lipsa eficacităţii. De la data aprobării Hotărârii Consiliului Local până în prezent, s-au prezentat doar un număr de 72 chiriaşi care au solicitat semnarea unui angajament de plată, dintr-un număr de 167 camere ocupate, datoriile la întreţinere crescând în această perioadă de la 300.000 de lei la 860.429,90 de lei, niciunul dintre chiriaşi nerespectând termenele de plată prevăzute în angajamentele asumate prin semnătură.

Astfel, deşi administraţia locală le-a oferit sprijin şi posibilitatea achitării eşalonate a debitelor în vederea evitării evacuării din imobil , aceştia au continuat să locuiască fără a achita sumele datorate, în condiţiile în care contravaloarea chiriei pentru o astfel de locuinţa este de numai 10 lei lunar.

Măsurile adoptate începând de ieri se îndreaptă în primul rând împotriva celor care locuiesc în acest imobil fără forme legale, în acest sens fiind sigilate un număr de 47 de camere. O altă măsură este îndreptată împotriva celor care înregistrează debite foarte mari, SC E-On Energie România SA debranşând consumatorii racordaţi la sistemul pauşal, singura variantă posibilă de încheiere a unui contract individual de furnizare a energiei electrice cu un furnizor agreat de aceştia fiind reprezentată de achitarea datoriilor restante. Situația existentă am prezentat-o ieri si in cadrul unor interviuri pentru posturile naționale PRO TV si Antena1.

Aceste măsuri le-am adoptat din respect pentru locuitorii Oneştiului şi chiriaşii de bună credinţă din acest bloc, din dorinţa de nu mai păgubi bugetul local şi mai ales în speranţa că vom putea readuce, după o foarte lungă perioadă de timp, normalitatea şi în această zonă a Oneştiului. Nu cred că este nici corect, nici moral şi cu atât mai puţin legal ca din taxele şi impozitele plătite de oneşteni să se achite datoriile unor oameni obişnuiţi cu neplata utilităţilor”, a scris primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, pe Facebook.

Sursa foto: Bogdan Dornescu / facebook.com/PrimarOnesti