În anul Centenarului, manifestările dedicate Zilei Naționale a României se vor desfășura la Onești pe data de 30 noiembrie, aceasta fiind singura posibilitate pentru ca oneștenii să poată să se bucure de o paradă militară.

Aniversarea Centenarului Marii Uniri cu mult fast în toate orașele reședință de județ din țară,  inclusiv în municipiul Bacău, a dat peste cap programul dedicat Zilei Naționale a României în localități precum Oneștiul.

Pentru că nu pot dispune de efectivele militare necesare în astfel de ocazii, ele fiind mobilizate în altă parte, autoritățile oneștene au fost nevoite să decaleze cu o zi festivitățile publice dedicate Zilei Naționale a României.

Astfel, oneștenii vor sărbători anul acesta Ziua Națională a României pe 30 noiembrie, în loc de 1 decembrie.

În acest fel, oneștenii se vor putea bucura de ceremonialul religios și militar de care au avut parte în anii trecuți, iar la finalul manifestărilor, al căror program urmează a fi făcut public zilele acestea, se pare că se va organiza și un festin culinar tradițional, pe platoul din fața Casei de Cultură, cu sprijinul mai multor agenți economici din oraș, care vor pregăti pentru oameni sute de porții de ciolan cu fasole, vin fiert și ceai.

“Pe mine mă bucură această schimbare, mai ales că anul acesta 1 Decembrie pică sâmbăta. Vineri, pe 30 noiembrie, petrec la Onești, iar sâmbătă, când voi fi liber, o să mă duc la București, să văd parada militară. Am mulți prieteni care mi-au zis că le convine mai mult așa, că vor sărbători Ziua Națională două zile la rând”, ne-a spus un tânăr.